TZ Opatija

Kostimirane vođene šetnje kroz povijest grada Opatija

Novi program Turističke zajednice grada Opatije će goste staviti u središte zbivanja i omogućiti im da dožive opatijsku povijest “uživo“, kao njeni glavni protagonisti.

“Opatijski vremeplov provodit će se od 1. lipnja do 30. rujna i svakog tjedna, od ponedjeljka do četvrtka, ponuditi niz atraktivnih aktivnosti osmišljenih tako da posjetiteljima pruže emotivno, uzbudljivo i edukativno iskustvo, predstave im opatijsku povijest i tradiciju te stvore sasvim nov doživljaj”, kazala je Suzi Petričić u ime TZ Opatija, istaknuvši kako je sudjelovanje u svim programima besplatno.

Ponedjeljkom od 9 sati te četvrtkom od 20 sati s obalnog šetališta lungomare ispod hotela Milenij kretat će kostimirane vođene šetnje kroz povijest grada, na koje će sve zainteresirane povesti jedan od šest povijesnih likova. Među njima su utemeljiteljica modernog plesa Isadora Duncan, inicijator opatijskog razvoja Friedrich Julius Schüler, zatim Stephanie Glax, umjetnica i kći Juliusa Glaxa, jednog od najzaslužnijih za opatijsku titulu kraljevskog lječilišta, Barkajol koji je ribarenje zamijenio unosnijim poslom turističkih vožnji brodicom, Pučanka koja traži svog muža, kažnjenog jer se kupao gol pred gospodom te jedan od prvih opatijskih stanovnika, Benediktinac iz samostana sv. Jakova.

“Već mjesecima pripremamo se za projekt ‘Opatijski vremeplov’ i jedva čekamo krenuti s vođenim turama, mislim da će to biti stvarno jedinstveno iskustvo za turiste. Sigurna sam da će Opatijski vremeplov i kostimirane šetnje gradom biti odlična nova ponuda i doživljaj koji će im dugo ostati u sjećanju”, kazala je turistička vodičkinja Nasrin El Gharni, predsjednica Udruge turističkih vodiča Liburnia, koja će ovom prilikom utjeloviti Isadoru Duncan.

Večernji sati ponedjeljka u Portiću, s početkom u 20 sati, su rezervirani za klapske večeri. Za Opatijce i posjetitelje grada nastupat će muške klape Baladur, Mirakul i Opatija, izmijenjujući se svakog tjedna.

“Portić je izvrsno okruženje za klapsku pjesmu, a drago mi je da je ovaj segment naše baštine, koji turisti već dobro prepoznaju i rado čuju, dio projekta Opatijski vremeplov. Očekuje nas ugodno druženje ponedjeljkom navečer uz dobru atmosferu, a uz lijepe klapske pjesme proradit će emocije i kod domaćih i kod gostiju”, s ponosom je rekao Dijan Lakota iz klape Mirakul.

Utorkom, od 19.30 do 22 sata, Liburnia klasik klub Opatija predstavljat će svoje oldtimere na izložbi pred hotelom Milenij. Luksuzni automobili usprkos svojem desetljećima dugom životnom vijeku, zahvaljujući trudu njihovih vlasnika, još uvijek izgledaju kao novi i uvijek privlače veliku pozornost posjetitelja i prolaznika, koji će ih imati priliku ne samo razgledati, već i provozati se njima te tako doživjeti Opatiju iz sasvim nove perspektive.

“Vožnje utorkom navečer tijekom ljetnih mjeseci članovi našeg kluba povode već godinama, a reakcija turista uvijek je izrazito pozitivna, rado pogledaju automobile, a posebno ih oduševi mogućnost da se u njima provozaju Opatijom. Među automobilima imamo i neke koji su proizvedeni u prvoj polovici prošlog stoljeća, stoga će za posjetitelje, ali i Opatijce koji se požele uključiti, to biti doista jedna povijesna vožnja”, izjavio je Bogomil Šulina iz Liburnia klasik kluba Opatija.

Srijeda će pripasti Folklornom ansamblu Zora, čiji su nastupi redovito prava atrakcija za turiste, ali i Opatijce, jer tijekom sedamdeset godina postojanja “Zoraši” su se etablirali među najpoznatije ansamble narodnih plesova i pjesama u Hrvatskoj. Svake srijede, od 20 sati, ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer, članovi će predstaviti dio svoje bogate riznice koreografija, izvodeći pjesme i plesove liburnijskog kraja, ali i drugih dijelova Hrvatske.

“U radu FA Zora danas sudjeluje 50 plesača i šest muzičara pod vodstvom umjetničkog voditelja i koreografa Gabrijela Furnarića, a imamo spremnih petnaest koreografija iz različitih krajeva Hrvatske koje ćemo rado pokazati našim gostima. Zahvaljujemo Turističkoj zajednica grada Opatija što nam je omogućila ljetne nastupe u Opatiji koji na najbolji način prikazuju bogatu opatijsku povijest i tradiciju te pružaju jedan stvarno poseban doživljaj gostima”, najavila je Ingrid Debeuc iz Folklornog ansambla Zora.

Komentiraj