Grgo Jelavic/PIXSELL

Crno-bijeli kontrast na vjetroturbinama spašava ptice

U svijetu se sve više iskorištavaju mogućnosti održivih izvora energije, no poznato je i kako vjetroturbine na određenim lokacijama ponekad predstavljaju opasnost za ptice, izvještava rechargenews.com.

Znanstvenici iz Norveške predlažu jednostavno rješenje. Jednu elisu se treba obojiti u crno, zbog kontrasta i veće vidljivosti. To bi moglo  smanjiti sudar ptica s velikim propelerima za 70 posto.

Višegodišnje istraživanje Norveškog instituta za istraživanje prirode je provedeno na otoku u blizini obale, poznatom staništu morskih ptica, koje su najviše ugrožene od vjetroturbina. Četiri turbine su imale jednu obojenu crnu elisu. Tijekom studije zabilježene su i  oscilacije vezane uz migracije ptica i godišnja doba.  Znanstvenici su istaknuli da je nužno daljnje višegodišnje istraživanje.

Slična istraživanja su provedena i drugdje u svijetu. Sveučilište u Marylandu također naglašava kako je crno-bijeli kontrast najviše primjećen kod ptica. Neki preporučuju da se kontrast naglasi i na stupu vjetroturbine.

Komentiraj