Novozelandske službe civilne zaštite naredile su rano u petak evakuaciju nekih obalnih područja zbog straha da će potres koji se dogodio 130 kilometara od obale uzrokovati tsunami.

Zasad nema dojava o mogućim žrtvama ili materijalnoj šteti. Potres magnitude 7,1 po Richteru pogodio je na dubini od 55 kilometara u 4:37 po lokalnom vremenu morsko područje 130 kilometara sjeveroistočno od općine Te Araroa na Sjevernom otoku, objavila je državna služba za potrese Geonet.

Korisnici Twittera sa Sjevernog otoka izvijestili su o podrhtavanju koje ih je probudilo, a službe za upravljanje katastrofama izdale su upozorenje o mogućem tsunamiju.

Stanovnici koji žive u blizini grada Gisbornea, najbližeg epicentru, dobili su naredbu o evakuaciji na viša područja ili da se udalje što više od obale.

Ministarstvo civilne zaštite i hitnih situacija, te njihovi znanstveni savjetnici, i dalje razmatraju ozbiljnost prijetnje od tsunamija, a njihovi američki i čileanski kolege smatraju kako ona ne postoji na pacifičkim obalama dviju Amerika.

Novozelandske vlasti prenose informacije i o nestanku struje na istočnoj obali.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.