FaH

OPASNOST OD POŽARA: Evakuirana tri australska obalna grada

Nekoliko stotina stanovnika i turista evakuirano je u četvrtak s područja koje se proteže uz Veliku oceansku cestu jer vruće i vjetrovito vrijeme prijeti ponovnim rasplamsavanjem šumskih požara koji su na Božić uništili više od stotinu kuća.

Stanovnicima triju obalnih gradova u popularnom turističkom dijelu Australije savjetovano je da napuste domove s obzirom na to da prognostičari najavljuju temperature i do 40 Celzijevih stupnjeva, a vjetar bi mogao rasplamsati šumske požare koji su tim područjem harali prije gotovo dva tjedna.

“Stanovnici i turisti poslušali su savjet i napuštaju domove”, rekao je premijer države Victorije Daniel Andrews.
Požari su u tom dijelu Australije izbili 19. prosinca te se i dalje šire. Lokalni vatrogasci rekli su da je vatrena stihija dosad progutala više od 2500 hektara zemlje, a na Božić je izgorjelo 116 kuća.
Velika oceanska cesta poznato je turističko odredište koje putnicima iza svakog zavoja otkriva zadivljujuće prirodne pejsaže. Neki njezini dijelovi u četvrtak ujutro bili su zatvoreni za prometovanje s obzirom na to da je u ovo doba godine jedna od najprometnijih cesta.

Komentiraj