OPASNOST OD EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA: Ugašen požar na vojnom poligonu, građani pozvani da ne prilaze

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Uz pomoć kanadera i air traktora ugašen je požar koji je u utorak izbio na vojnom poligonu Eugen Kvaternik na području Oštarija kod Josipdola, a lokalne vlasti pozivaju mještane da ne prilaze poligonu i požarištu, jer su pirotehničari prije dva dana tamo počeli drugu fazu uklanjanja, odnosno uništavanja zaostalih neekspoldiranih ubojitih sredstava (NUS).

 “Znam da je bio požar na poligonu, ali detaljnije informacije nemam. Mogu samo reći da ni požara ni incidenata na razminiravanju vojarne 1 u Oštarijama nema. Upravo smo jutros voditelj radova razminiranja Marijan Nikolaus i ja dogovorili da obavijestimo lokalno stanovništvo da zbog vlastite sigurnosti ne dolaze na širi pojas oko bivše vojarne, odnosno da shvate ozbiljno našu raniju zamolbu da je ovih dana opasno približavati se radilištu uklanjanja NUS-a”, rekao je Hini načelnik Općine Josipdol Zlatko Mihaljević.

Naime, ograda od bodljikave žice oko bivše vojarne postoji samo na par mjesta, jer je ili ukradena ili uništena od pada stabala. No, naglasio je, i da postoji ništa ne znači, jer je opasno i s jedne i druge strane ograde.

Kao stanovnik Oštarija dobro se sjeća, kaže, kada je JNA 1991. godine kod povlačenja digla vojarnu u zrak te da je u toj eksploziji razbacan kilometrima dalje eksplozivni materijal, koji će se pronalaziti još godinama.

“Dio tog materijala nije ubojit ako se ne dira, ali svaki sumnjiv pronalazak treba javiti nama ili policiji. Kad je vojarna eksplodirala bio sam samo jedan kilometar udaljen i bilo je strašno. JNA je prije toga danima izlazila i naoružavala postrojbe krajiške vojske, s njom pjevala četničke pjesme, a kada je uslijedila blokada vojarni od strane naših snaga, tada su vojarnu sa svim preostalim naoružanjem digli u zrak i otišli, da ne bi naoružanje JNA došlo u ruke Hrvatske vojske”, kazao je Mihaljević.

Policija je ranije obavijestila građane da da će se ovih dana dio pronađenog eksplozivnog materijala iz Oštarija voziti na uništavanje na prostor Oštarijskih dolova, ali i kako je moguće da će se dio eksplozivnih sredstava iz sigurnosnih razloga uništavati na mjestu pronalaska, kod Josipdola.

U svakom slučaju, istaknuo je Mihaljević, javnost će pravovremeno dobiti cjelovito izvješće o tijeku radova i pronađenom broju NUS-eva, jer je lokalno stanovništvo Josipdola i Oštarijskih Dolova manje uznemireno kada zna što se događa, posebno kada znaju da detonacije koje čuju nastaju pri namjernom i kontroliranom uništavaju sredstava koje su im još uvijek svakodnevna prijetnja. Planirano je da će radovi potrajati do 27. studenoga, ali Mihaljević kaže kako je moguće da će pogoršanje vremena, najavljeno za ovaj vikend, prekinuti posao, pogotovo ako padne snijeg.

Komentiraj