Opasni TikTok izazovi sve su popularniji među osnovnoškolcima

Novi TikTok izazov koji se sastoji u tome da dijete legne posred ceste i izmakne se neposredno uoči dolaska automobila tek je posljednji u nizu opasnih i bizarnih izazova koji se šire društvenim mrežama, a na njih nisu imuni ni riječki osnovnoškolci, piše Novi list.

Riječke škole u posljednje vrijeme sve češće upozoravaju roditelje da obrate pozornost što djeca na društvenim mrežama rade i ozbiljno shvate ugrozu koja može proizaći iz izazova s društvenih mreža.

Voditeljica Tima za psihološke krizne intervencije, psihologinja OŠ Podmurvice Nada Kegalj, kaže da riječkim osnovnoškolcima za opasne igre i izazove nije potrebna inspiracija s Tik Toka, jer – oni su osmislili vlastite.

“U Rijeci je popularna igra ‘škarice’, a sastoji se u izazovu da dijete pretrči dvosmjernu cestu u trenutku kada njome iz oba smjera dolaze automobili. Također, nekada je bio izazov pretrčati preko pruge kada dolazi vlak. Sada to više nije popularno, već je izazov stati što bliže uz prugu raširenih ruku i čekati da prođe vlak. Naravno, tako da se stane što bliže uz vlak”, kazala je psihologinja koja se i sama jednom prilikom uvjerila u to gdje je dijete zbog izazova zamalo poginulo. “Kasnije sam to ispričala učenicima u svojoj školi, a oni su me šokirali izjavom da se to radi svake subote na rođendanima”, rekla je.

Psihologinja Nada Kegalj naglasila je da izazovi s TikToka nisu jedine opasnosti koji vrebaju s društvenih mreža, već je među osnovcima praćenje Influencera itekako popularno. Oni im savjetuju kako da bježe s nastave ili varaju, a anonimnim anketnim upitnikom koji je ispunilo 113 učenika 7. i 8. razreda, psihologinja je uočila da 87 posto djevojčica i 67 posto dječaka prati influencerske kanale.

“Svi mi kroz život formiramo sliku o sebi. Influenceri su stvorili fantastičnu sliku o sebi, na osnovu lajkova i komentara. Oni sebe precjenjuju”, kazala je te dodala da influenceri svojom arogancijom pokušavaju stvoriti idealnu sliku sebe, a time nameću vrijednosti i stvaraju iskrivljenu sliku stvarnosti čime utječu na djecu koja su kao spužve.

U Osnovnoj školi Srdoči susreli su se s jednim izdvojenim slučajem takozvanog ‘izazova gušenja’ (Blackout Challenge) s TikToka, a taj jedan slučaj bio je dovoljan da se upali alarm i pošalje upozorenje svim roditeljima. Kako kaže pedagoginja škole Aleksandra Smolić, radilo se o učeniku sedmog razreda koji je snimio izazov gušenja.

Riječ je o izazovu zbog kojeg je u Italiji preminula desetogodišnja djevojčica, a potom i desetogodišnji dječak u Srbiji.

Naime, ‘Blackout’ izazov je igra padanja u nesvijest. Ona već više od godinu dana kruži internetom, a sastoji se u tome da sudionici namjerno prekidaju dotok kisika, pokušavajući izazvati osjećaj koji čovjek doživi neposredno pred smrt, odnosno pred gubitak svijesti.

Pedagoginja Aleksandra Smolić objašnjava kako je riječ o prastarim mehanizmima koji su danas zbog prisutnosti društvenih mreža dostupniji i vidljiviji djeci. “Radi se o situacijama u kojima je teško djelovati, jer digitalni izazovi su uvijek korak ispred nas”, zaključila je.

Komentiraj