Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

OPASAN OTPAD U KARLOVCU U 60 bačava više od 15 000 kilograma kemikalija

[quote_box_center]

  • Bačve su odbačene na području oko Karlovca, Ozlja, Duge Rese, Ribnika, Lasinje i Babine Gore
  • Uz neke od bačava bilo i raznih napomena o rukovanju, čak i evidencijskih listića
  • Još točno nije utvrđeno o kojoj je kemikaliji riječ

[/quote_box_center]

 

Šezdeset bačava s opasnim otpadom koje je netko početkom svibnja odbacio na više mjesta u prirodu u Karlovačkoj županiji, zbrinuto je u ovlaštenoj tvrtki CIAK u Vojniću.

Nakon vaganja utvrđeno je kako ukupna težina bačvi iznosi 15 140 kilograma, još točno nije utvrđeno o kojoj je kemikaliji riječ, doznaje se u županijskom Stožeru za zaštitu i spašavanje.

Bačve su odbačene na području oko Karlovca, Ozlja, Duge Rese, Ribnika, Lasinje i Babine Gore.

“Oko šest tisuća kilograma zemlje i trave je po nalogu inspekcije uklonjeno s dvije lokacije, gdje je dio sadržaja iscurio iz bačvi”, rekao je Goran Franković, voditelj tima kojeg je za rješavanje ovog problema oformio županijski Stožer za zaštitu i spašavanje.

Jedinice lokalne samouprave zbrinjavanje u CIAK-u će plaćati po deset kuna za kilogram pa se procijenjuje kako je šteta veća od 209 tisuća kuna. Tome treba dodati i trošak Javne vatrogasne postrojbe, rekao je  Franković.

Još nepoznat sadržaj bačava

Voditelj tima je istaknuo kako su se bačve s opasnim otpadom izvlačile i iz teško dostupnih mjesta u prirodi, u zaštitnoj opremi pod velikom vrućinom. Pohvalio je djelatnike Javne vatrogasne postrojbe za požrtvovnost.

Naglasio je kako je uz neke od bačava bilo i raznih napomena o rukovanju, čak i evidencijskih listića.

Načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Karlovačke županije, Josip Šafar rekao je Hini kako oni surađuju i s policijom, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Državnim zavodom za toksikologiju.

“Trebamo konačnu potvrdu o kojoj se kemikaliji radi da znamo kome ćemo otići po račun”, rekao je Šafar.

Obojica se nadaju kako onda neće biti teško pronaći počinitelja, zbrinjavanje otpada će krivca koštati neusporedivo više od troška koji bi imao da je platio redoviti put zbrinjavanja opasnog otpada iz svoje djelatnosti.

Komentiraj

Source:M.Z./HINA