Milanka Opačić (SDP), nositeljica liste Narodne koalicije za VII izbornu jedinicu, za prethodnu je SDP-ovu vladu u kojoj je bila potpredsjednica i ministrica socijalne politike i mladih rekla da je pošteno odradila svoj posao, te da sada ponovno nude građanima sigurnost i izvjesnost, nasuprot eksperimentima i ucjenama vlade HDZ-a i Mosta.

“Jako je važno da ljudi shvate da 11. rujna moraju odlučiti za one stranke koje nude sigurnost i stabilnost, jer ne bi bilo dobro da se odaberu oni zbog kojih bi za sedam mjeseci opet trebali ići na nove izbore, da dopustimo da opet eksperimentiraju i ucjenjuju tko može biti premijer”, rekla je Opačić na predstavljanju kandidata Narodne koalicije za VII izbornu jedinicu.

Opačić je rekla da su HDZ i Most zaustavili sve projekte koji su bili dobri i donijeli pomake na bolje, a stvorio se i duh netolerancije i nesigurnosti, te u Europskoj uniji “imidž loše zemlje”.

Ono što smo mi uspjeli popraviti oni su opet uspjeli vratiti nekoliko koraka unatrag i krajnje je vrijeme da građani 11. rujna glasaju za naše četiri stranke koje su Hrvatsku izvele iz krize i učinile puno toga dobrog. Iz onog što nismo radili dobro izvukli smo pouke, ali sada znamo da se zemlju može izvesti iz krize bez velikih i bolnih rezova, rekla je Opačić.

Opačić te vladu HDZ-a i Mosta optužila da zbog nje opet neće sva djeca imati u školama topli obrok, da mladi ne mogu više po aktivnim mjerama zapošljavanja dobiti posao uz 2500 tisuće kuna naknade, da su zaustavljeni u zdravstvu projekti za onkološke pacijente, te je ustvrdila da su htjeli dodatno opteretiti građane plaćanjem pregleda na hitnoj pomoći i većeg dopunskog zdravstvenog osiguranja.

“Ništa nisu učinili što bi građanima sustav zaštite učinio dostupnijim, a mi smo u četiri godine uspjeli započeti konsolidaciju i smanjenje gubitaka HZZO-a, a sve što je bilo dobro za građane, na žalost, otišlo je u drugom smjeru, ka privatizaciji”, rekla je.

Za najavu HDZ-a da će smanjiti PDV Opačić je rekla da bi ta mjera koštala nekoliko milijardi kuna manjka u proračunu, obećanje o delimiriranju porodiljskih naknada za drugih šest mjeseci porodiljskog dopusta još 1,5 milijardi kuna, te da su to, kao i tisuću eura za svako novorođenče, mjere koje vrijede milijarde kuna, a koje je nemoguće u ovom trenutku izdvojiti iz proračuna.

“Sva naša obećanja su utemeljena na izračunima, a njihova su nedobrenamjerne laži, varaju građane i to naprosto nije korektno”, rekla je Opačić, te ujedno najavila niz konkretnih programa, primjerice edukaciju i druge mjere za teško zapošljive kategorije građana.

Na novinarsko pitanje o najavi Grada Zagreba da će otpisati građanima-dužnicima dug za režije Opačić je podsjetila da su u njihovoj mjeri oprosta dugova za prezadužene građane sudjelovala i komunalna poduzeća, što znači i zagrebačka, ali da ona smatra da je to trebala biti jednokratna mjera, jer opetovani oprost šalje lošu poruku onima koji su uz velike teškoće ipak redovito plaćali režije.

“Ta mjera može se smatrati predizbornom zato jer sada šalje građanima koji su plaćali režije poruku da su naivci, jer da se režije mogu neprestance opraštati. Mi smo rekli da je to jednokratna mjera, Grad Zagreb je sudjelovao u njoj, te treba znati da će u konačnici sve to platiti građani Zagreba kroz cijenu komunalija i kroz prirez”, rekla je.

Govoreći o prirezu Opačić je rekla da je jedini grad u Hrvatskoj, čiji građani nisu opterećeni prirozom, Samoborar na čijem je čelu Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, drugi na listi za VII izbornu jedinicu.

Beljak, rekla je, pokazuje zavidnu energiju, oštrinu u govoru, kao gradonačelnik Samobora u konkretnom radu pokazao je da zna biti operativan, jer je Samobior jedan od najučinkovitijih gradova, pokazuje veliku socijalnu osjetljivost za djecu, starije i sve druge sugrađane.

Predstavljajući trećeg na listi bivšeg ministra zaštite okoliša Mihajla Zmajlovića (SDP) rekla je da je unaprijedio zaštitu okoliša kroz energetsku obnovu stambenih objekata, kroz subvencioniranje energetsko učinkovitih kućanskih aparata, otvaranje 30.000 radnih mjesta u sustavu gospodarenja otpadom, zahvaljujući sredstvima iz fondova EU.

Komentiraj