“Oni koji su oduzeli plaće i smanjili ih, danas, čim netko štrajka, trče i daju im podršku”

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu se, za rasprave o izmjenama ovogodišnjeg državnog proračuna, pohvalio odgovornim upravljanjem državnim financijama, dok je saborska oporba imala drugačije viđenje.

Hrvatska ima uravnotežen proračun, četvrtu godinu za redom ne probijamo originalni limit koji zacrtavamo, ponašamo se u okviru mogućnosti koje imamo, istaknuo je ministar predstavljajući Saboru izmjene u najvažnijem financijskom dokumentu države.

Tim izmjenama ukupni se prihodi povećavaju za 1,6 milijardi kuna, odnosno za 1,2 posto, na 137,7 milijardi, dok se ukupni rashodi smanjuju za 1,3 milijarde, odnosno sa 140,3 na 139 milijardi kuna.

Pozivajući se na makroekonomske pokazatelje, Marić ističe da se jasno vidi nastavak rasta gospodarske aktivnosti, uočljivi su pozitivni trendovi u nekim sektorima gospodarstva, no vidljivi su i određeni izazovi.

U prvoj polovici godine rast gospodarstva je 3,1 posto, jak je doprinos osobne potrošnje, raduje rast investicija, nastavljen je rast izvoza roba i usluga, doduše ne više po stopama iz proteklih godina, kazao je ministar.

Marić Marasu: Dignuli ste ruku za smanjivanje plaća i učiteljima

Mostov Miro Bulj ministru predbacuje da se hvali rebalansom, a da nije rekao “najbitniju istinu”. Iselili ste najobrazovanije Hrvate od kojih je preko doznaka lani iz inozemstva stiglo 5 posto BDP-a, odnosno 2,4 milijarde eura, to je katastrofalna politika, poručuje zastupnik.

Iseljavanje i demografija teme su koje nadilaze raspravu o jednogodišjem proračunu, uzvraća mu Marić.

“Bili ste jedan od onih koji su dignuli ruke za smanjivanje plaća i učiteljima”, uzvratio je ministar Gordanu Marasu (SDP) koji ga je pitao odakle je uspio naći 120 milijuna koje nudi sustavu obrazovanja, te zašto nema 400 milijuna što su tražili, a ima 280 milijuna za kupnju APIS-a. Kupujete li tako koaliciju i ruke Bandića, pitao je Maras?

Vaša je Vlada smanjila koeficijente i plaće, s druge strane imate Vladu koja povećava plaće 18,3 posto bez poreznih izmjena, odgovara ministar.

“Za iduću godinu 2+2+2 je predviđeno u proračunu, ovih dodatnih 120 milijuna, ukoliko do toga dođe, ako se ne napravi uredba, nije predviđeno u proračunu za 2020., kao što nije bilo ni dodatnih 2 posto za ovu godinu, pa smo ta sredstva namaknuli u okviru raspodjela”, rekao je Marić.

Koeficijenti smanjivani pod okriljem mraka

Nakon što je i Sabina Glasovac (SDP) pitala zašto država ima novca za zaposlene u zdravstvu i socijalnoj skrbi, a nema one u školama, Ivan Šuker (HDZ) zatražio je stanku kako bi njegov Klub razmotrio “licemjere i licitiranje kad netko traži nešto”.

“Dakle, kad su se 2012. praktički ispod žita, pod okriljem mraka smanjivali koeficijenti, onda su ti isti ljudi šutjeli”, uzvratio je Šuker, očito imajući na umu da je Maras bio ministar, a Glasovac pomoćnica ministra u SDP-ovoj Vladi iz te 2012.

HDZ-ov zastupnik ističe i da je, kad se gledaju rebalans i proračun, masa sredstava za plaće povećana za 3,9 milijardi kuna ili 15 posto.

“Oni koji su oduzeli plaće i smanjili ih, danas, čim netko štrajka, trče i daju im podršku”, primjetio je Šuker, dodavši kako se “kolege iz SDP-a slatko smiju, a oni su smanjili koeficijente”.

Maras je od predsjedavajućeg zatražio da ne odobri stanku “ljudima koji su opljačkali Hrvatsku”, a prigovaraju SDP-u koji ju je izvukao. “Pozdravite Ivu Sanadera” uzvratio je HDZ-ovcima.

Komentiraj