Kvaliteta zraka u indijskome glavnom gradu New Delhiju opet se pogoršala a većina vladinih postaja za praćenje onečišćenosti zraka bilježe rekordno opasne razine, javljaju mediji.

Lokalne vlasti i dalje razmatraju mjere za rješavanje situacije koju zdravstveni stručnjaci opisuju kao alarmantnu.

Visoki stupanj vlažnosti od oko 98 posto pridonosi smogu nad gradom, rekao je dužnosnik indijskog meteorološkog centra.

U utorak i srijedu očekuje se slaba kiša koja bi mogla raščistiti smog, dodao je meteorolog.

Svake godine u New Delhiju se događa nagli skok u koncentraciji sitnih čestica zagađenosti značajno iznad razine koju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra sigurnom.

Snižavanje temperature i nedostatak vjetra  zadržavaju te čestice u nizini, stvarajući gust smog.

U nedjelju ujutro ponovno je porasla razina onečišćenosti zraka, a nekoliko postaja zabilježilo je da je razina PM10, odnosno čestica manjih od 10 mikrometara,  50 puta viša od limita WHO-a.

Delhijske vlasti proglasile su izvanredno stanje, zatvorile škole a odrasle sa srčanim tegobama, starije osobe i djecu upozorile da ostanu u svojim kućama.

Vlasti su zabranile ulazak kamiona u grad, građevinske radove te uporabu diesel generatora.

Vlasti kao jednu od mogućih mjera razmatraju i uporabu vatrogasnih vozila koja bi raspršivala vodu kako bi se smanjio smog.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.