FaH

ONEČIŠĆENJE ZRAKA: U kineskom gradu zagađenost 100 puta veća od dopuštene

Koncentracija čestica koje zagađuju zrak u najvećem kineskom gradu na sjeveru zemlje Shijiazhuangu, prijestolnici pokrajine Hebei, 100 puta je veća od one koju propisuje Svjetska zdravstvena organizacija (EHO), dok se Kina već treći dan za redom bori s enormnom zagađenošću zraka u velikim gradovima.

U Shijiazhuangu je razina čestica PM 2,5 dosegla vrijednost od 1.000 mikrograma po kubičnom metru, javila je u ponedjeljak državna novinska agencija Xinhua. U usporedbi s razinom koju propisuje WHO, po kojoj godišnji prosjek ne smije prelaziti 10 mikrograma, to je vrijednost koja je 100 puta veća od dopuštene.

U obližnjem gradu Tianjin vlasti su prizemljile desetke zrakoplova već drugi dan zaredom i zatvorila sve autoceste nakon što je gusti smog prekrio taj lučki grad, jedan od 40 kineskih gradova na sjeveru zemlje koji su izdali upozorenje na veliku zagađenost zraka. Vlasti su objavile da je razina čestica PM 2,5 dosegla u tom gradu vrijednost od 334 mikrograma po kubičnom metru.

U glavnom gradu Pekingu razina PM 2,5 čestica iznosi 212 mikrograma po kubičnom metru.

U subotu su 22 grada izdala crveno upozorenje na opasnost vezano uz zagađenost zraka, što je najveća moguća razina takvog upozorenja.

Crveno upozorenje izdaje se kada se predviđa da će indeks kvalitete zraka više od četiri dana zaredom iznositi preko 200, ili kada će dva dana prelaziti 300 odnosno 24 sata prelaziti 500.

Na industrijskom sjeveru Kine upozorenja na opasnost od velike zagađenosti zraka postala su učestala, a posebice su česta preko zime kada potrošnja energije, većinom dobivene iz ugljena, doseže astronomske visine.

Sve što kod vrijednosti indeksa kvalitete zraka prelazi 300 računa se da je opasno pod zdravlje.

Komentiraj