Omiljenu bečku rekreacijsku zonu će “kositi” ovce

© Pixabay (Inozemni ured grada Beča)

Klimatske promjene su problem današnjice pa tako i na bečkom Dunavskom otoku (Donauinsel).

Rezultati studije provedene u razdoblju od 2010. do 2018. godine na tom području zabilježen je porast prosječne temperature od 1.5 stupnjeva celzijusa. Širok 250 metara i 21.1 kilometara dugačak umjetni otok nastao je prilikom izgradnje Dunavskog kanala, a kao rekreacijska zona koristi se od 1988. godine.

U sklopu provođenja europskog projekta LIFE DICCA, otok će poslužiti kao testno područje za razvijanje nove strategije zaštite klime u gradskim ekosustavima. Grad Beč se istovremeno nada da će na taj način potaknuti i stvaranje svijesti o važnosti brige o klimi kod svojih građanki i građana. Cilj projekta održavanje je bioraznolikosti i smanjenje emisija CO2 za 10 do 20 posto, a sve to uz što manje troškove održavanja otoka.

Sukladno projektu Bečkog odjela za gospodarenje vodama MA 45 postizanje navedenih ciljeva trebalo bi se ostvariti i uvođenjem održivog koncepta košnje otočkih livada. Gradski će odjel za održavanje travnatih površina na otoku angažirati “prirodne kosilice“, tj. stado od 50-tak ovaca.

O ovcama, koje će za početak pasti samo na sjevernom dijelu otoka, skrbiti će bečka udruga WUK. Kako ne bi došlo do neugodnih susreta stada i šetača, životinje će tijekom “rada“ na određenom dijelu travnjaka biti ograđene privremenim ogradama.

Ovce koje će od svibnja 2019. održavati Dunavski otok nisu jedini primjer “životinjskih kosilica“ u Beču. Na bečkoj deponiji otpada Rautenweg još se od devedesetih godina stado autohtonih austrijskih koza brine o održavanju raslinja. Sličan primjer poznat je i iz Pariza, gdje se ovce već godinama koriste za održavanje urbanih zelenih površina.

Komentiraj