Omiljena grickalica: Kokice su obavezne u kinu, a nekad su se pekle na vrućem pijesku

Diljem svijeta se 19. siječnja obilježava kao Međunarodni dan kokica. Mnogima je to omiljena grickalica, a istraživanja potvrđuju kako kokice sadrže beta-karoten te imaju visok sadržaj antioksidansa što znači da su kokice zdrava grickalica. Zanimljivo je da zrno kukuruza za kokice može odskočiti i čak metar u zrak.

Iako se često prozivaju kao krivac za debljanje, ključ je u pripremi jer će kokice spremljene bez dodanih masnoća biti zdravije. Osim uobičajenih, “kokanih” na ulju i posoljenih, obogatiti se mogu karamelom, čokoladom, sirom… Zanimljivo je da su se, prije nego na štednjaku i u mokrovalnim pećnicama, kokice pekle na vrućem pijesku.

A odakle nam uopće kokice? Današnji kukuruz potekao je od zrna koja su rasla na stabljikama biljke veličine pšenice, dok nije prerastao u ono što danas zovemo pravim kukuruzom. Nakon što su doseljenici otkrili „novi svijet“, malo je reći da je svijet poludio za ovom sasvim novom biljkom.

Komentiraj