Omikron potvrđen i u SAD

Prvi slučaj zaraze omikron inačicom koronavirusa potvrđen je u Sjedinjenim Državama kod osobe koja je došla iz Južnoafričke Republike, priopćile su u srijedu američke zdravstvene vlasti.

Ta je osoba bila pozitivna na testiranju u Kaliforniji, navodi se u priopćenju Centra za sprječavanje i suzbijanje bolesti (CDC).

Osoba je bila “potpuno cijepljena i imala je lakše simptome koji su prolazili”, dodaje se. “Svi koji su od tada bili u bliskom kontaktu s tom osobom bili su negativni na testu”.

Osoba koja je bila pozitivna vratila se iz Južnoafričke Republike 22. studenog.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ocijenila je u petak omikron inačicom koja “zabrinjava”.  Omikron je otkriven u dvadesetak zemalja pošto je prvo identificiran u Južnoafričkoj Republici.

Washington je već zabranio ulazak na američki teritorij putnicima iz osam zemalja s juga Afrike.

Svi odrasli stranci koji ulaze u SAD moraju biti cijepljeni i imati negativan nalaz testa na koronu tri dana prije leta. Amerikanci koji se vraćaju iz inozemstva također se moraju testirati, tri ili jedan dan prije polaska ovisno o cjepnom statusu. Američka vlada želi skratiti taj rok na jedan dan za sve.

Omikron zabrinjava stručnjake jer ima brojne mutacije zbog kojih može biti zarazniji i otporniji na imunost stečenu cijepljenjem. Istraživanja se trenutačno provode kako bi se utvrdilo je li to doista tako i u kojoj mjeri, a prvi rezultati bit će dostupni tek za nekoliko tjedana.

Komentiraj