OLUJIĆ: “Da nije kukavički podnio ostavku, Vlada bi teško utvrdila razloge smjene”

Bivši glavni državni odvjetnik Krunislav Olujić u četvrtak je gostovao na N1 televiziji, gdje je komentirao ostavku Dražena Jelenića.

Olujić je bivši glavni državni odvjetnik i bivši predsjednik Vrhovnog suda koji je obavljao čitav niz funkcija u pravosuđu. Kaže da ovakvu situaciju nitko nije očekivao i istaknuo je nekoliko problema oko ovakve smjene, odnosno razrješenja dužnosti.

“Dogodilo se nešto što nitko nije očekviao. Postavlja se pitanje je li doista g. Dražen Jelenić zaslužio uopće postati glavni državni ovdjetnik i koliko bi činjenica da je postao član masonske lože utjecala na njegovo imenovanje. Ovo što se događa na hrvatskoj političkoj sceni vezano uz njegovo razješenje podsjeća na lošu priču koju smo vidjeli, a činjenica je da se cijela stvar razrješenja pokušava svesti na jedan jedini razlog – članstvo u tajnoj masonskoj loži. Jučer je po meni g. Jelenić hrabro najavio da neće podnijeti ostavku što sam i priželjkivao jer bi tad premijera Andreja Plenkovića poštedio na najbolji mogući način da utvrdi zakonske razloge smjene”, rekao je olujić.

Dodao je da smatra da je Vlada imala suženu mogućnost jer sama ta činjenica da je netko član masonske lože, nije dostatna za odluku o prestanku državnoodvjetničke dužnosti jer bi trebalo utvrditi u kojoj je mjeri to utjecalo na neovisnost, nepristranost, samostalnost pa i dostojnost za daljnje obnašanje dužnosti. “Da g. Jelenić kukavički nije podnio ostavku, da je Vladu izveo na čistac, bojim se da bi Vlada teško utvrdila zakonske razloge jer mislim da na njegovoj strani ne postoje nezakonitosti, a teško bi im bilo i dokazati kako je to g. Jelenić postupanjem nanio štetu državnoj odvjetničkoj organizaciji ili ugledu, a da ne govorimo o tome je li ostvario sve poslovne rezultate”, kazao je.

Olujić također navodi problem činjenice da je Dražen Jelenić izabran na mjesto glavnog državnog odvjetnika u vrijeme nakon što je postao član masonske lože pa ne čudi da se postavlja i pitanje jesu li masoni dovoljno moćni da su ga oni doveli na tu dužnost.

“Postavlja se samo pitanje je li pogodovao nekoga iz te lože ili je mogao utjecati na promicanje njihovih interesa”, naglasio je Olujić. Istaknuo je i da ga više od činjenice što se radi o tajnom društvu, smeta činjenica što se radi o društvu koje za članove prima samo muškarce.

“Osobno kao bivši glavni državni odvjetnik ne mogu ne primjetiti da se g. Jelenić često držao gotovo kukavički, ne samo u ovom primjeru, nego primjerice kada je govorio o procesuiranju ratnih zločina na području RH da se ponizno i skromno odnosio prema zastupnicima u Saboru koji su članovi Odbora za veterane. Bilo je žalosno gledati kako mu jedan Đakić drži predavanje i lekcije o tome što i kad i koga treba procesuirati, umjesto da mu stručno i odgovorno odgovori. To nismo od njega dočekali, nikad nismo čuli njegov rezolutan odgovor i očekivanja vezana uz procesuiranje zločina. Teško se oteti dojmu da se skrivao iz izvršne vlasti i Plenkovića, a posebno je poražavajuće da je DORH više djelovao kao tijelo zastupanja, a ne progona”, zaključio je Olujić.

Komentiraj