EPA/JAVIER ETXEZARRETA

Oluja na zapadu Europe: Manja šteta i otkazivanje letova

Olujno nevrijeme koje je u ponedjeljak zahvatilo dio zapadne Europe prouzročilo je štetu u Francuskoj i otkazivanje više od 150 letova u polasku i odlasku iz londonskih zračnih luka Gatwicka i Heathrowa.

U ponedjeljak ujutro je više od 60.000 kućanstava na sjeveru i na zapadu Francuske ostalo bez električne energije, a u 15.000 kućanstava struja se tijekom poslijepodneva još nije bila vratila. Vjetar praćen snažnim pljuskovima puhao je brzinom  od 150 km/h na obali Bretagne.

Vatrogasci su morali intervenirati zbog nekoliko kuća s kojih je vjetar odnio krov i nekoliko srušenih električnih stupova, ali nitko nije izgubio život.

Na jugu Engleske “zbog snažnog vjetra koji je prouzročila oluja Katie, neki letovi danas kasne a neki su otkazani”, priopćila je zračna luka Heatrhorow, najveća u zemlji, na svojoj mrežnoj stranici.

Pedesetak letova u dolasku i 80 u odlasku iz Londona otkazano je za ovaj produljeni uskrsni vikend tijekom kojega su mnogi Britanci pošli na odmor.

U Gatwicku, na jugu britanske prijestolnice, dvadesetak letova otkazano je u dolasku a četiri su preusmjerena, navodi se na mrežnoj stranici zračne luke.

Zbog oluje Katie bez struje je ostalo barem 2000 kućanstava u Sussexu, Surreyju i Kentu, na jugu Engleske, objavio je UK Power Networks.

I u Nizozemskoj su kasnili zrakoplovi u zračnoj luci Amsterdam-Schiphol, objavljeno je na Twitteru. Po izvješću javne televizije NOS, vjetar je na trenutke dosezao brzinu od 113 km/h, a evakuiran je i kompleks s 28 stanova zbog opasnosti da vjetar odnese oblogu krova. Na više mjesta su otkazane uskrsne svečanosti i drugi događaji na otvorenom, ističe NOS.

U Bruxellesu su u ponedjeljak ostali zatvoreni gradski parkovi zbog snažnog vjetra, objavila je tvrtka koja upravlja zelenim površinama.

Komentiraj