Olivera Baljak igra svoju nagrađenu ulogu: ‘Otočka terca’ u četvrtak u ‘Zajcu’

Nacionalna dramska prvakinja HNK Ivana pl. Zajca Olivera Baljak dobila je Nagradu ‘Fabijan Šovagović’  za najbolju glumicu na nedavno završenom 30. Festivalu glumca. Tim povodom u četvrtak od 20 sati na pozornici ‘Zajca’ ponovno gostuje predstava ‘Otočka terca’ u kojoj je Olivera Baljak odigrala nagrađenu ulogu.

Predstava ‘Otočka terca’ nastala je prema tekstu ‘Sjecišta’ Beatrice Kurbel, u adaptaciji Ane Vilenica i režiji mladog Ivana Vanje Alača. U prvoj profesionalnoj kazališnoj produkciji Centra za kulturu Novog Vinodolskog glume tri proslavljene glumice, uz Oliveru Baljak i Branka Petrić Fehmiu te Ana Vilenica.

Već od prve svoje izvedbe, predstava hvaljena i od kritike i od publike, privukla je veliki broj gledateljica i gledatelja koji je redovno ispraćaju ovacijama.

“Priča puna emocija, topline i humora koja će vas dirnuti, nasmijati i rasplakati govori o dvije sestre, Avi i Beli koje žive izolirane na otoku. Njihovu pomalu monotonu svakidašnjicu u njihovoj otočkoj sredini, promijenit će dolazak mlade žene iz Zagreba. Naime, kako bi preživjele zimu, sestre oglašavaju iznajmljivanje stana, a javlja se prevoditeljica Doris. Njezin će dolazak pokrenuti promjene u životima žena različitih generacija i oprečnih karaktera od kojih svaka ima svoje snove, nadanja i očekivanja, uspone i padove…”, navodi se u najavi predstave.

Ulogu Bele koja život provodi na otoku igra, kako piše kritika, ‘fantastična, posve prirodna i izvorno oslikana otočka žena Olivera Baljak, koja ponekad i bez riječi, samo pogledom i gestom, iznosi svoj dio priče ležernim i besprijekornim stilom glume.’

“U sjetnom oku Olivere Baljak vidjele su se sve prednosti i mane načina života na otoku. Izrazito karakterno, mirno i s lakoćom gradila je lik svoje Bele koja, zatočena u želji pomagati svima, a zanemarivati sebe, ostaje na otoku cijeli svoj život služiti. U njoj smo mogli prepoznati naše majke, bake, supruge. Žene. Istaknula se jakom emocijom koja je prešla i na nas”, stoji u obrazloženju stručnog žirija Festivala glumca.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner