Oliver Frljić na 52. Bitefu s dvije predstave

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Međunarodni kazališni festival 52. Bitef ove se godine održava u Beogradu od 13. do 22. rujna a donosi u svojem glavnom programu deset kazališnih projekata iz devet zemalja, među kojima i “Šest likova traži autora” zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh u režiji Olivera Frljića.

Frljić će na festivalu sudjelovati i s predstavom “Gorki – alternativa za Njemačku?” berlinskog kazališta Maksim Gorki, a obje se predstave bave globalnim fenomenom desnog ekstremizma.

Kako se ističe u najavi, taj je naslov za njemačku publiku “prava bomba” jer je riječ o nazivu ultradesničarske stranke koja je na posljednjim izborima ušla u Bundestag, i to kao treća najjača u zemlji. Predstava tematizira uspon desnice u Njemačkoj, ali i, kao što je gotovo uvijek slučaj u Frljićevim projektima, poziciju teatra u takvom kontekstu, njegovu spremnost i sposobnost da reagira i pruži otpor.

“U ovom slučaju, to je posebno zanimljivo i bitno pitanje, jer Frljić problematizira aktualni, progresivni koncept Teatra Maksim Gorki, otvorenog prema umjetnicima iz drugih, prije svega neeuropskih sredina, i adekvatnim temama, pokrećući pitanje da li je to suštinski otpor, ili samo smirivanje savjesti umjetnika”, stoji u najavi.

Pirandellovu intelektualnu komediju “Šest likova traži autora” Frljić aktualizira tako što glumačka družina na početku komada sprema satirički igrokaz čiji su akteri stvarni protagonisti hrvatske ekstremne desnice. Kada se pojave, “likovi” mole glumce da odigraju njihovu nasilnu, traumatičnu i incestuoznu obiteljsku priču, kakve su uistinu i brojne druge priče koje se skrivaju pod licemjernom maskom desničarima tako dragih “obiteljskih vrijednosti”.

Festival otvara “Suita Nr3 ‘Europa'” Jorisa Lacostea

52. Bitef održava se pod sloganom “Svijet bez ljudi”, a svečano će ga u petak 14. rujna u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) u Beogradu otvoriti predstava “Suita Nr3 ‘Europe'” cijenjenog francuskog redatelja Jorisa Lacostea.

Kako se ističe u najavi, Lacoste je dobro poznat publici Bitefa, gdje je već gostovao 2016., kada je njegova predstava “Suita Nr2” dobila izuzetno pozitivne kritike te osvojila specijalnu nagradu žirija i nagradu publike 50. Bitefa.

“Suita Nr3” dio je ciklusa od ukupno četiri ‘Zborske suite’ pokrenutog 2013. i temeljenog na francuskom istraživačkom projektu “Enciklopedija riječi” (Encyclopédie de la parole), online arhivu bezbrojnih, sasvim raznovrsnih audio-zapisa, u rasponu od političkih govora do slučajnih razgovora na ulici.

Te govore u predstavi rekonstruira dvoje izvođača, nastojeći vjerno dočarati njihovu govornu dimenziju i sve nijanse njihove melodije, ritma, intenziteta i boje glasa.

“Vrlo duhovita, lišena moraliziranja, patetike i ideološkog dociranja, ‘Suita Nr3 Europa’ pametna je, racionalna i rafinirana dijagnoza skretanja europskih društava udesno i, kao takva, ona, na samom početku, jasno postavlja tematsku liniju 52. Bitefa”, poručuju organizatori. Predstava je pretpremijerno u programu i u četvrtak 13. rujna.

Do 22. rujna, beogradskoj će se publici, uz kazališta iz Njemačke, Hrvatske i Francuske, predstaviti i teatri iz Slovenije, Srbije, Estonije, Švicarske, Izraela te Belgije. Bogat popratni program uključuje niz radionica, okruglih stolova i predavanja.

Komentiraj