Olimpijske igre u Parizu definitivno neće imati karate, ljubitelji razočarani

Vrata su definitivno zatvorena za karate na Olimpijskim igrama u Parizu, potvrdio je sportski direktor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Kit McConnell za AFP.

Karate je imao premijeru kao olimpijski sport u Tokiju, a posljednjih dana francuski osvajač zlatne medalje Steven Da Costa i brojni drugi dužnosnici zalagali su se da se karate vrati u program Igara Pariz 2024.

“Proces raspodjele sportova je završen. Cilj je dati svima što je prije moguće sigurnost, tako da od prošle godine nije moguća promjena u programu Pariza. Da su razmatranja bila isključivo financijska, izabrali bismo sportove sposobne napuniti stadione od 80.000 mjesta, a ne surfing ili skakeboard. Odlučili smo privući mlade”, dodao je McConnell.

Frustracija navijača

MOO tvrdi da razumije frustraciju ljubitelja karatea, koju je izrazio Steven Da Costa, prvi olimpijski prvak u povijesti u kategoriji do 67 kg, no odluka o karateu je donesena još 2019. godine, kada su organizatori pariških Igara predložili četiri nova sporta, ali ne i karate.

“Ovo su izgovori koji me pomalo živciraju”, kaže ogorčeno Steven Da Costa.

“Potpuno se udaljavamo od vrijednosti Olimpijskih igara, govorimo o novcu, publici, više ne govorimo o sportu, pa odluku još manje razumijem.”

Komentiraj