Olga Brajnović u Madridu predstavila knjigu “Jedna ljubavna i ratna odiseja”

Novinarka Olga Brajnović predstavila je u petak u Madridu knjigu “Odiseja o ljubavi i ratu”, koja govori o mladom hrvatskom paru u vihoru Drugog svjetskog rata i poraća, te njihovoj potrazi za slobodom, utemeljenu na dnevničkim zapisima njezina oca, novinara Luke Brajnovića.

Knjiga “Una Odisea de Amor y Guerra” priča je o njezinim pokojnim roditeljima Luki i Ani Brajnović, njihovoj prisilnoj razdvojenosti tijekom dvanaest godina te ponovnom susretu u tuđini.

“Otac je umro i ostavio svoje dnevnike, a majka ih je pažljivo čuvala. A kada je i ona umrla ja sam počela čitati njihove zapise. Uvidjela sam da je riječ o impresivnoj ljubavnoj priči mojih roditelja koji su bili prisilno odvojeni dvanaest godina zbog svega što se događalo u Hrvatskoj tijekom Drugoga svjetskog rata i nakon njega”, rekla je Brajnović u razgovoru za Hinu u glavnom madridskom parku El Retiro gdje se održava jednotjedni veliki sajam knjiga, Feria del Libro.

Luka Brajnovića, kao mlad neovisni novinar uhićen je 1941. godine u rodnom Kotoru zbog kritiziranja fašističkog vođe Benita Mussolinija, nakon čega počinje njegov dug i bolan put prema slobodi. Tijekom rata zarobljavaju ga i partizani, kojima se odbija priključiti, te uspijeva izbjeći smrt strijeljanjem. Poslije rata zbog progona odlazi u Rim, a njegovu suprugu Anu ispituje jugoslavenska tajna služba UDBA. Nakon dvanaest godina razdvojenosti sastaju se ponovno u Njemačkoj te odlaze u Španjolsku gdje je Luka živio od 1945. godine.

“Tijekom dvanaest godina ne samo da se njihova ljubav nije izgubila, već je iz dana u dan bivala sve snažnija”, napominje Olga. “Bili su veliki vjernici, katolici, pa su molili krunicu u isto vrijeme jedno za drugo i tako u molitvi bili zajedno”, dodala je.

Luka Brajnović – novinar, književnik i pjesnik – osnovao je na sveučilištu u Pamploni katedru za novinarsku etiku. “Mnogi poznati novinari u Španjolskoj bili su njegovi studenti. Jako su ga voljeli. Baš je jučer bila jedna obljetnica na kojoj mu je 300 osoba odalo počast”, rekla je Olga.

Luka Brajnović je 32 godine predavao novinarstvo na fakultetu komunikacija na Sveučilištu u Navarri, gdje je po njemu nazvana jedna aula.

Godine 1997. ustanovljena je nagrada koja nosi njegovo ime. Prije dva mjeseca dobio ju je Marc Marginedas, ratni dopisnik novina El Periódico de Cataluña, koji je 2013. šest mjeseci bio u zatočeništvu kada ga je u Siriji otela Islamska država.

Luka Brajnović umro je u Pamploni 2001. godine.

Njegova kći Olga također je novinarka te je 26 godina radila za novine Diario de Navarra kao specijalist za međunarodne odnose. Tijekom Domovinskog rata pisala je reportaže iz Hrvatske, a dvije je godine radila za španjolsku novinsku agenciji EFE u San Franciscu. Nakon toga je bila profesorica na Sveučilištu Navarra u Pamploni.

“U Hrvatsku dolazim ali ne često kako bih htjela. Ja sam Hrvatica i moja je želja otići ondje živjeti”, rekla je.

Njezina knjiga je objavljena na španjolskom no nada se da će biti prevedena i na hrvatski jezik.

“Jako sam sretna jer je u dva mjeseca izašlo i drugo izdanje što pokazuje da knjiga zanima publiku u Španjolskoj”, izjavila je dodavši kako i odaziv posjetitelja na sajmu pokazuje da je priča univerzalna te zanimljiva i onima čije znanje o hrvatskoj povijesti nije veliko.

Komentiraj