HINA/ Scena Ribnjak/ Matej Subotiæ/ ua

‘Oleanna’ Davida Mameta u subotu premijerno na Sceni Ribnjak

Zagrebačka Scena Ribnjak kao svoju prvu svečanu premijeru u novoj godini najavljuje u subotu 14. siječnja kazališni projekt Sare Stanić i Darka Stazića “Oleanna” po tekstu Davida Mameta, najavljen kao britka drama koja kroz napeti verbalno-fizički duel likova sveučilišnog profesora i studentice koja ga optuži za seksualno uznemiravanje tematizira poimanje odnosa u suvremenom obrazovnom sustavu i ulogu tzv. intelektualne elite u njemu.

Kako se ističe u najavi, riječ je o autorskom projektu za koji Stanić i Stazić zajednički potpisuju prijevod teksta, režiju, dramaturgiju, scenografiju i kostimografiju, te glume uloge studentice Carol i profesora Johna, dok je glazbu komponirao Marjan Nećak.

Naslov drame, uzet iz narodne pjesme, odnosi se na eskapističku viziju utopije iz 19. stoljeća.

“Svaki dobar kazališni tekst je i borba i pitanje. Ta borba između dva obrazovna sistema, starog i novog, dva načina poimanja odnosa, osobnih i poslovnih, rat između obrazovanja i bliskosti, taj napeti verbalno – fizički duel Davida i Golijata u učionici, ta britka Mametova duo drama počiva na pitanju tumačenja nijansi”, stoji u najavi.

“U svijetu u kojem živimo bavimo se krupnim rezovima, oštrim potezima i velikim blokovima uspjeha i/ili neuspjeha, a genijalni Mamet vraća i upozorava: Vrag je u detalju! Taj detalj čini razliku u pitanju: što je naklonost, a što je seksualno uznemiravanje? Što je samoobrana i kada ona prelazi u agresiju? Što je zapravo intelektualna elita i do kuda ona može ići u svojoj nekonvencionalnosti? Koliko se mogu mijenjati i sebi prilagođavati pravila igre? Kad ćemo za iskakanje iz konvencije platiti i koliko? Napeto, brzo, intimno i javno istovremeno, a sve svedeno na mikrokozmos profesora i studentice u jednoj učionici”, dodaje se.

Predstava je nastala u suradnji Putujućeg kazališta – PUK-a i Scene Ribnjak, Centar mladih Ribnjak.

Komentiraj