OKUS DOMA Azilanti u Splitu kuhali nacionalna jela

HINA / Žaklina JURIĆ

Povodom Svjetskoga dana hrane, koji se obilježava 16. listopada i Dana borbe protiv siromaštva, koji se obilježava dan kasnije, u petak je održan gastronomski show u kojemu su azilanti u Hrvatskoj s korisnicima Centra za beskućnike udruge MoSt u splitskome klubu “Ghetto”pripremali svoja nacionalna jela.

Predstavljena je i prigodna, ali ne i klasična, kuharica “Okus doma” u kojoj su, uz tajne kulinarskih specijaliteta, predstavljene i životne priče azilanata od 2006. godine do danas.

Događaj su organizirali Centar za mirovne studije, Centar za beskućnike udruge MoSt i Info zona, okupio je veliki broj posjetitelja koji su s azilantima iz Senegala, Etiopije, Nigerije, Sirije, Libije, Libanona, Zimbabvea, Sudana i Afganistana degustirali hranu, družili se i razgovarali, a pogledali su i dokumentarni film o azilantima i njihovoj potrebi za boljim životom. Emina Bužinkić iz Centra za mirovne studije rekla je da je kampanja “Okus doma” pokrenuta u četvrtak kako bi se prikupio novac za otvaranje cateringa u Zagrebu, Izvijestila je da su samo u 24 sata prikupili više od 6000 dolara, a za otvaranje cateringa će im biti potrebno 17.000 dolara. Donacije su se u Splitu prikupljale na gastro showu.

  • “Naš apel je da hrana uvijek mora biti dostupna svima jer ju svi volimo i trebamo, i moraju je imati svi ljudi na svijetu. Zato smo danas kuhali nigerijsku mesnu i vegetarijansku pitu, krumpir na etiopijski način, bliskoistočnu salatu, libanonski humus namaz, te sjevernoafričke salate kao što je marokanska mrkva”, rekla je Bužinkić. Najavila je da će, ako u akciji prikupe novca više nego što im je potrebno, kupiti polovno dostavno vozilo, a ako se približe brojci od 50.000 dolara, otvorit će mali restoran u Zagrebu.

Smatra kako kuharica “Okus doma” donosi duboku i osobnu, ljudsku, životnu perspektivu i zato je posebna, kao i zbog toga što je azilantima otvorila put lakše integracije u hrvatsko društvo. Predsjednica udruge MoSt Đordana Barbarić naglasila je kako je taj događaj najbolji način da se dva tako važna svjetska datuma – Dan hrane i Dan borbe protiv siromaštva – povežu s aktivizmom što je, rekla je, Splitu uspjelo. Dodala je kako će Centar za mirovne studije ovoga vikenda na 30 različitih mjesta u gradu održati razne akcije solidarnosti i suzbijanja siromaštva. Istaknula je kako je priča o azilantima trenutačno vrlo aktualna i hrvatska te da je imperativ ovoga vremena spajati različite svjetove, a što je bolje nego činiti to kultuom i hranom.

“Okus doma” pokrenut je kroz program “Azil i integracije izbjeglica” i program Mirovnih studija Centra za mirovne studije koji u suradnji s Fade In-om, pod sloganom – Prihvatili smo hranu, zašto ne bismo i ljude – provodi kampanju kako bi se ukinule predrasude i prepreke integraciji izbjeglica koje žive u Hrvatskoj. Gostovanje “Okusa doma” u Splitu dio je crowdfunding kampanje kojom se prikupljaju sredstva za otvaranje cateringa u Zagrebu. Info zona i udruga MoSt ugostile su Centar za mirovne studije kako bi podsjetili na važnost hrane koje u svijetu još uvijek nema dovoljno, ali i prenijeli afirmativnu poruku tolerancije i prihvaćanja različitosti.

Do sada su “Okusi doma” održani u Sisku, Kutini, Čakovcu, Rijeci, Puli, danas u Splitu, a u studenome će se prezentirati u Osijeku i Vukovaru.

Komentiraj