Okružen visokim ogradama od bodljikave žice: Na grčkom otoku Samosu otvoren novi izbjeglički kamp

U subotu je na grčkome otoku Samosu otvoren novi izbjeglički kamp u koji se može smjestiti 3000 ljudi.

Objekt je oko pet kilometara udaljen od nekadašnjega privremenog kampa blizu sela Vathy i od ostalih otočkih sela. Okružen je visokim ogradama od bodljikave žice.

Organizacije za izbjeglice iznose niz kritika na račun toga kampa, financiranog sredstvima EU-a.

“Svojim pacijentima jedino možemo pomoći da prežive”, unaprijed je najavila organizacija Liječnici bez granica (MSF).

Samos je prvi otok koji ima takozvani “zatvoreni centar s kontroliranim pristupom”. Ostali će se nalaziti na Lezbosu i Hiosu.

“Vlada rješava pitanje migranata onako kako je i obećala građanima”, rekao je u subotu novinarima na otvorenju kampa ministar za migracije Notis Mitarakis.

“Prije samo dvije godine na Samos je stiglo 10.500 migranata, a dosad ih je u ovoj godini stiglo 111. U starom je kampu prošle godine bilo 7500 ljudi, a sada ih je ondje još 400 koji će se preseliti u novi kamp.”

Grčka je to postigla uglavnom pooštravanjem pomorskih graničnih kontrola i preseljenjem ljudi na kopno.

U novome kampu migranti će imati dobre uvjete za život i bit će im zajamčena sigurnost, rekao je Mitarakis. Još jednom je istaknuo da Grčka više nije ulaz za ilegalnu imigraciju u EU.

Po pisanju grčkih medija, ljudima koji borave u kampovima dopušteno je odande izlaziti svaki dan između 8 i 20 sati, s izuzetkom onih čiji su zahtjevi za azilom odbijeni i koji se moraju vratiti u Tursku u skladu s dogovorom EU-a o izbjeglicama s Turskom.

Komentiraj