facebook.com

Okruglim stolom na temu ovisnosti o tehnologiji završila kampanja ‘Neću biti ROBoT’

Okrugli stol na temu ovisnosti o tehnologiji organizirala je Humanitarna organizacija Zajednica, ovim događanjem u Tribinama Grada Zagreba završena je kampanja ‘Neću biti ROBoT’

Kampanja je započeta u svibnju ove godine s ciljem osvještavanja problema ovisnosti o mobitelima, računalima, ekranima i sl. O problemima ovisnosti o tehnologiji kao ovisnosti modernog vremena govorili su prof. dr. Danijel Labaš, mr. sc. Luka Maršić iz KBC Sestre milosrdnice, Alma Rovis Brandić, viša stručna savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje te ravnatelji osnovnih škola.

Devet zagrebačkih osnovnih škola sudjelovalo je u kampanji, a rezultati pokazuju da kampanju treba ne samo nastaviti u zagrebačkim školama, nego i proširiti u druge hrvatske gradove. Zasad su zanimanje pokazali Varaždin, Split i Dubrovnik.

“Prema anketama provedenim u dijelu zagrebačkih osnovnih škola, 39.2 posto dječaka i 33.6 posto djevojčica često ili gotovo svakodnevno dobivaju kritike od svojih bližnjih da se “skinu s interneta“.

Čak 43 posto djevojčica i 34.3 posto dječaka gotovo svakodnevno ostaju pred ekranima dugo u noć i time smanjuju vrijeme koje im je potrebno za kvalitetan odmor i normalno funkcioniranje u školi, obitelji i zajednici. Dječaci (35.6 posto) nešto više od djevojčica (26.9 posto) zanemaruju kućanske i školske obaveze zbog korištenja računala i interneta, a 54 posto ispitanika internet koristi isključivo u zabavne svrhe“, piše u objavi za medije. 

“Zajednica Susret kampanjom ‘Neću biti ROBoT’ skreće pozornost na vrijeme koje djeca, mladi i mi odrasli provodimo uz razne tehnologije i sve što nam one omogućavaju. Jedna od značajnijih stvari koju nam tehnologije daju je igra što zasigurno i jest jedna od osnovnih životnih potreba. Upozoravamo na vrijeme koje dijete provede uz tehnologije. Prema mišljenju stručnjaka to je najviše dva i pol sata dnevno, a sve više od toga može biti štetno“, izjavila je voditeljica kampanje Miroslava Rožanković.

“Štetnost ovisnosti novog vremena moramo približiti ponajprije roditeljima, a potom i djeci i nama stručnim djelatnicima škole koji s njima radimo, jer samo zajedničkim snagama možemo osvijestiti ovaj problem. Kampanju smo provodili među učenicima viših razreda osnovne škole, ali vjerujemo da je prevenciju potrebno “spustiti“ i u niže razrede. Svakodnevno svjedočimo tome da su djeca satima u virtualnom svijetu što je višestruko štetno za njihov razvoj“, izjavila je ravnateljica Osnovne škole Cvjetno naselje, Nataša Batnožić, čija je škola osvojila nagradu za najbolji plakat i crtež kao produkt kampanje.

Kampanja se odvijala uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Grada Zagreba te uz podršku Vladinog ureda za suzbijanje zlouporabe droga, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, Pravobraniteljice za djecu, Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga te drugih oblika ovisnosti. Svoj doprinos su dali i ugledni liječnici psihijatri koji se bave ovom problematikom.

Komentiraj