OKRUGLI STOL ‘HRVATSKA MOŽE BOLJE’ Jokić: “Upast ćemo u balkansku kaljužu kao u živo blato”

HINA /Zvonimir KUHTIĆ

U četvrtak je održan okrugli stol pod nazivom ‘Hrvatska može bolje’, na kojem se govorilo o obrazovnoj reformi te i tome što se promijenilo odvelikog prosvjeda na Trgu bana Josipa Jelačića, koji se održao na današnji dan prije godinu dana.

Okrugli stol održan je u Novinarskom domu u organizaciji GOOD inicijative. Organizatori su pozvali i ministra obrazovanja Pavu barišića, predsjednicu Povjerenstva za provedbu Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije Dijanu vican te novoimenovanu voditeljicu Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme Jasminku Buljan Culej, ali nitko od njih se nije pojavio.

Bivši voditelj kurilukarne reforme Boris Jokić, prenosi Dnevnik.hr, rekao je da mu nije važno je li on izabran za voditelja ili netko drugi, već je važan način na koji se reforma vodi i što se radi. “Mi nismo društvo koje je bahato, koje pljuje na rad 500 ljudi. To ne mogu biti vrijednosti ovog društva. U tu balkansku kaljužu upast ćemo kao u živo blato. Ako to radimo u sustavu u koji se toliko kunemo mi smo dugoročno izgubljeni kao društvo”, rekao je Jokić.

Ponovio je da nije u pitanju tko je izabran, već su u pitanju laži. “A u laži su kratke noge. Po meni je to najveća hrvatska obrazovna prevara”, kaže. Jokić je istaknuo da prilikom preuzimanja reforme njih sedam članva nitko nije pitao što su napravili ili što bi trebalo napraviti bolje.

Bivši ministar obrazovanja Vedran Mornar rekao je da nije u prvom momentu primijetio da je dio akcijskog plana Buljan Culej, kojim se prijavila na natječaj za voditeljicu ekspertne skupine, zapravo prepisan iz akcijskog plana Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, kojem je i on član. Poručio je da ako stvari u povjerenstvu ostanu ‘zacementirane’, nema mu druge nego podnijeti ostavku.

Neven Budak je upozorio na to da u obrazovnoj hijerarhiji ima puno članova Hrasta, konzervativne političke grupacije koja na izborima dobiva vrlo malo glasova te rekao da ih je tamo postavio HDZ.

Komentiraj