Najmanje su osmorica afganistanskih policajaca slučajno poginula u američkom zračnom udaru na skupinu pobunjenika na jugu Afganistana, rekli su u ponedjeljak afganistanski dužnosnici za AFP.

Ova pogrješka koja se u nedjelju dogodila u pokrajini Uruzganu, prva je takva otkako su u lipnju proširene ovlasti američkih snaga pod NATO-ovim zapovjedništvom.

“U prvom udaru poginuo je policajac, a kad su mu ostali htjeli pomoći, dogodio se drugi napad u kojemu su poginula još sedmorica”, rekao je u razgovoru s AFP-om načelnik policije pokrajine Uruzgana Rahimullah Khan.

Policajac koji je preživio pucnjavu iz helikoptera, Mohammad Sediq rekao je da su policajci bili “u neposrednom okršaju” s talibanima kada su napadnuti.

NATO-ovo zapovjedništvo u Kabulu potvrdilo je da su dva zračna napada izvedena u nedjelju kao potpora afganistanskim snagama kojima su zaprijetili napadači.

“Mogu potvrditi da su američke snage 18. rujna izvele dva udara na pojedince koji su gađali naše afganistanske partnere u Tarin Kotu”, prijestolnici Uruzgana, rekao je za AFP general Charles Cleveland, zamjenik glavnog zapovjednika i glasnogovornik NATO-ovih vojnih snaga.

Na temelju novih ovlasti koje im je u lipnju dodijelio predsjednik Barack Obama, američke snage u Afganistanu mogu pucati na talibane i na njihove položaje.

Njihovo zapovjedništvo može narediti zračne napade kao potporu neposredno ugroženim afganistanskim snagama, a ne više samo radi zaštite NATO-ovih snaga, kao što je bilo prije.

Komentiraj