Okršaj Beljaka i Sokola: “Dobili su još puno koliko vrijede i što u biti jesu”

Rezultate europarlamentarnih izbora sinoć su u ‘Otvorenom’ HRT-a komentirali Tomislav Sokol iz HDZ-a, Arsen Bauk iz SDP-a, Krešo Beljak iz Amsterdamske koalicije (HSS) i Pero Kovačević iz Hrvatskih suverenista.

Na pitanje je li HDZ podbacio Sokol je rekao da je činjenica da je HDZ relativni pobjednik. “HDZ je dobio glasova koliko SDP i Amsterdamska koalicija tako da to pokazuje snagu HDZ-a. Imali smo najbolju, kvalitetnu kampanju govorili o europskim temama i nastojali približiti ih građanima. Oporba je imala destruktivnu kampanju, bavila se napadima, širenjem laži i dezinformacija”, rekao je Sokol i dodao da su to građani u velikoj mjeri prepoznali.

Na pitanje jesu li širili laži pa je zato ovakav rezultat HDZ-a, SDP-ov Bauk kazao je da su oni, kao što pokazuju rezultati izbora i preferencijalnih glasova, najviše govorili o tome što su njihovi zastupnici radili u Europskom parlamentu.

Beljak je o širenju laži oporbe rekao kako ne bi uopće komentirao HDZ i njihove muke koje imaju. “Činjenica je da je HDZ pogriješio, HDZ je stranka koja će se raspasti i to su zaslužili. Nadam se da će vrlo skoro nestati u potpunosti s hrvatske političke scene. Dobili su još puno koliko vrijede i što u biti jesu”, rekao je Beljak, na što mu je odgovorio Sokol.

“Rijetko tko je praktički uništio i doveo na najniže grane tradicionalnu hrvatsku stranu kao što je HSS. HSS doista ne može govoriti što će biti s HDZ-om ili neće. HDZ je opet relativni pobjednik. Ovakve uvrede su bespredmetne, građani su to već vidjeli, a izbori su u velikoj mjeri pokazali što misle o Beljaku i njegovom vođenju politike”, poručio je Sokol.

Beljak mu je odgovorio da se HDZ tri godine bavi HSS-om. “Evo sad ima to, kako je rekao Kopal, “Tko pod drugim jamu kopa sam u nju upada”. Umjesto da su se bavili sobom, bavili su se HSS-om i drugim strankama, i to im se obilo u glavu. Mi smo živi, a oni još malo pa će vidjeti gdje će završiti”, odgovorio mu je Beljak.

Sokol je ponovio kako u se oni bavili europskim temama, a Beljak mu je dobacio: “Jeste jeste”. “Bavili smo se svim koristima koji imaju naši građani od Europske unije od 14 milijardi kuna više povučenih nego što je uplaćeno. Vodili smo pozitivnu i konstruktivnu kampanju. HSS se bavio samo HDZ-om i napada ga”, rekao je Sokol.

Kovačević je, pak, naglasio kako su Suverenisti bili u medijskoj blokadi. “Ankete se nisu bavile ispitivanjem javnog mišljenja nego oblikovanjem. Anketa je govorila da ćemo dobiti 4%, a dobili smo 8,52% To je nama dobro došlo s jedne strane”, kazao je, a potom je Bauk ponudio objašnjenje razlike u postocima. Kaže kako su članovi HDZ-a glasali za Suvereniste, a to nisu htjeli reći anketarima.

Sokol je objasnio kako nisu dobili manje zastupnika. Rekao je da je HDZ išao samostalno i dobio jednaki broj svojih zastupnika koliko i 2014. godine, četiri. “Lokalne organizacije će analizirati što se dogodilo. To nije pitanje prijekih sudova, treba napraviti duboku analizu i zašto negdje rezultat nije bio najbolji što se tiče broja glasova”, rekao je Sokol.

Bauk je istaknuo kako bi sada bilo ‘malo bezobrazno’, da nakon što su osvojili četiri mandata idu rušiti predsjednika stranke Davora Bwrnardića. “Članovi stranke su nakon dugo vremena osjetili ponos što su SDP-ovci. Od izbora 2011. godine nisam izašao iz prostorije s većim zadovoljstvom”, rekao je Bauk.

Komentiraj