Okončana australska istraga o seksualnom zlostavljanju djece

EPA/JEREMY PIPER/ROYAL COMMISSION INTO INSTITUTIO

Australsko povjerenstvo okončalo je svoju opsežnu petogodišnju istragu o seksualnom nasilju nad djecom u javnim i privatnim institucijama diljem Australije objavivši ga u petak zajedno sa čak 189 preporuka, uključujući i promjene zakona kojima se ne prijavljuje zlostavljanje kao kazneno djelo te obvezno izvješćivanje o priznanju zlostavljanja izrečenom tijekom ispovijedi.

Povjerenstvo je također objavilo kako smatra da Australska biskupska konferencija treba zatražiti od Vatikana razmatranje mogućnosti da celibat za svećenike bude dobrovoljan.

Šestočlano povjerenstvo saslušalo je tisuće pripovijesti o seksualnom zlostavljanju djece u javnim i privatnim institucijama diljem Australije u razdoblju od 1850. do 2015., uključujući tu, među ostalim, katoličke crkve i škole, oružane snage i centre za mladež.

Nakon petogodišnjeg rada kraljevsko istražno povjerenstvo podnijelo je u petak ujutro konačno izvješće australskom generalnom guverneru u Canberri prije nego li ga je objavilo.

“Konačno izvješće donosi svjedočanstvo o institucionalnom seksualnom zlostavljanju u Australiji i donosi preporuke koje trebaju osigurati sigurniju budućnost djece”, kazao je čelnik povjerenstva Philip Reed.

“Nema jednostavnog objašnjenja zašto je dolazilo do seksualnog zlostavljanja djece u cijelom nizu institucija”, navodi se u izvješću.

“Ipak, identificirali smo neke načine kako institucije mogu, nenamjerno ili na drugi način, omogućiti ili stvoriti mogućnosti za zlostavljanje”, dodaje se.

U izvješću povjerenstvo preporučuje vladi stvaranje nacionalne strategije koja je namijenjena preveniranju seksualnog zlostavljanja djece i unapređenju njihove zaštite unutar institucija, kao i formiranje ministarstva odgovornog za djecu i policijske poslove.

Više od 16.000 pojedinaca kontaktiralo je povjerenstvo tijekom njegova rada.

Tijekom istrage je održano 8.013 privatnih sastanaka te 57 javnih saslušanja, uz više od 1.200 svjedoka koji su svjedočili tijekom više 440 dana.

Povjerenstvo je kontaktiralo svih 4.000 australskih institucija za koje je navedeno da je u njima bilo slučajeva seksualnog zlostavljanja djece.

Komentiraj