Oko 5000 prosvjednika protiv ukrajinske “kapitulacije” pred Moskvom

Oko 5000 prosvjednika u nedjelju je u Kijevu pozvalo ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da ne podlegne pritisku Moskve uoči sastanka na vrhu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o ukrajinskom sukobu koji počinje u ponedjeljak u Parizu.

Prosvjednici su se na poziv stranke bivšega predsjednika Petra Porošenka okupili u središtu ukrajinske prijestolnice na skupu organiziranom pod nazivom “Crvene linije za Zelenskog”.

Prisutni su bili i aktivisti krajnje desne stranke Svoboda. Mnogi među njima isticali su transparente na kojima je pisalo “Ne kapitulaciji” i “Ruski plin – konopac oko vrata”.

“Bojim se rezultata summita. Od našeg predsjednika ne očekujem ništa dobro jer je slaba osoba (…) bojim se da prodaje interese države” , rekla je AFP-u Ana Gnjiljicka, 47-godišnja poljoprivrednica iz jugoistočne regije Zaporožje.

“U zamjenu za jeftini plin koji Rusija može ponuditi, Zelenskij može učiniti ustupke kada je posrijedi Donbas i status te regije”, smatra umirovljenik Oleksandre Zubčenko (61).

Nova ukrajinska pravoslavna crkva, koja je prije godinu dana stekla neovisnost od Moskve izvijestila je da će nedjelju posvetiti danu molitve za “pravedan mir i pobjedu za narod i našu državu”.

Volodimir Zelenskij i Vladimir Putin sastaju se u ponedjeljak u Parizu. To je njihov prvi susret uz francusko-njemačko posredovanje, a cilj sastanka je oživjeti mirovne pregovore o istočnoj Ukrajini gdje je u sukobima između Kijeva i proruskih separatista, koji su počeli prije pet godina ubijeno više od 13.000 ljudi.

Zapad i Ukrajina optužuju Moskvu da financira i naoružava pobunjenike, što Rusija niječe.

Sastanak na vrhu očekuje se s velikim nestrpljenjem nakon trogodišnjeg zastoja u pregovorima na najvišoj razini, premda nitko uistinu ne očekuje pretjerani uspjeh.

Komentiraj