Oko 2000 Filipinki u subotu je odlučilo dojiti svoje bebe na javnome mjestu, nastojeći na taj način podići svijest javnosti o važnosti majčina mlijeka te pomoći u prevenciji preuranjene dojenačke smrti.

Krećući se u ritmu domaće pop-glazbe mlade žene su djecu dojile na stadionu u Manilli.

Po riječima organizatora događaja koji se održava svake godine, svrha mu je potaknuti Filipinke da dojenčad hrane isključivo majčinim mlijekom tijekom prvih šest mjeseci života, što se pokazalo korisnim u sprečavanju preuranjene smrti beba u toj zemlji.

“Na Filipinima smo oduvijek imali vrlo loš odaziv kada je o dojenju beba riječ”, kazala je za AFP Ros Macachor iz nevladine organizacije Breastfeeding Pinays.

Dodala je da Filipinke najčešće tek rođene bebe doje samo prva 24 dana njihova života, a potom prelaze na prehranu mlijekom u prahu velikih proizvođača čije su reklame “vrlo agresivne”.

Po rezultatima studije Svjetske zdravstvene organizacije, objavljenim 2013., tek 34 posto filipinske dojenčadi se tijekom prvih šest mjeseci života hranilo isključivo majčinim mlijekom, a 36 posto isključivo raznim vrstama mlijeka u prahu, što je po mišljenju WHO-a zabrinjavajuće.

Ta organizacija smatra da je odgovornost na “mljekarskim tvrtkama i njihovom agresivnom marketingu” kojemu podliježu mlade majke.

Po podacima UNICEF-a, na 1000 filipinske djece prije pete godine umre ih 28. Brojka je nešto bolja u odnosu na podatke iz 1990. kada ih je na 1000 umiralo 56, no još uvijek nije dosegnut cilj filipinskog ministarstva zdravstva koje nastoji brojku smanjiti na 19.

Ros Macachor smatra da organizacija ovakvih događaja može pridonijeti borbi protiv predrasuda koje štete kulturi hranjenja dojenčadi majčinim mlijekom te potaknuti majke da djecu doje u javnosti.

“Ne bi im smjelo biti nelagodno, niti bi im trebale smetati primjedbe prolaznika koji ih osuđuju i tjeraju ih da djecu hrane u toaletima, što usput nije ni higijenski”, smatra Macachor.

Komentiraj