Oko 17 % parova u Republici Hrvatskoj ima problema s neplodnošću

Međunarodni brijunski kongres o humanoj reprodukciji

Započeo je Međunarodni brijunski kongres o humanoj reprodukciji u organizaciji Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju te Hrvatskog liječničkog zbora. Tijekom četiriju kongresnih dana, vrhunski stručnjaci iz područja humane reprodukcije, ginekološke endokrinologije i embriologije raspravljat će o najnovijim spoznajama.

“Cilj glavnih tema ovogodišnjeg kongresa je prikazati pozitivan utjecaj medicinski pomognute oplodnje (MPO) i kontracepcije na poboljšanje negativne demografske slike u Hrvatskoj. S obzirom na to da se u Hrvatskoj godišnje rodi oko 1 200 djece zahvaljujući jednoj od metoda MPO-a, smatramo da je u planiranje nacionalne natalitetne politike vrlo važno uključiti stručnjake iz područja humane reprodukcije. Gotovo 17 % parova u Hrvatskoj ima problema s neplodnošću, a kada tome pridodamo i brojne mlade koji iseljavaju iz zemlje, nažalost, prilično negativna demografska slika uopće nije začuđujuća. Kako bismo pomogli mnogim parovima da postanu roditelji, na ovom kongresu želimo istaknuti važnost ulaganja u medicinsko potpomognutu oplodnju, sigurnost pacijenata, kontinuiranu obuku i razmjenu iskustva s vrhunskim inozemnim stručnjacima“, istaknula je prof. dr. sc. Dinka Pavičić Baldani, predsjednica kongresa, predsjednica Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju te članica Nacionalnog povjerenstva za MPO Ministarstva zdravstva.

prof. dr. sc. Dinka Pavičić Baldani

Kao najuspješnije metode medicinsko potpomognute oplodnje, metode IVF i ICSI najzastupljenije su teme kongresa. Prije trideset i pet godina uspješnost IVF-a bila je od 2 do 5 %, dok je danas gotovo 10 puta veća. Uzrok dugotrajne neplodnosti u 80 % slučajeva liječi se metodama IVF/ICSI.

“U Hrvatskoj se godišnje izvodi 7 500 različitih postupaka MPO-a, od čega su 5 500 postupaka metode IVF/ICSI koje su najsloženije i najuspješnije. Rezultate treba prikazati zasebno za svaku metodu, jer se one bitno razlikuju. Uspjeh ovisi o dobi žene, tj. o broju zametaka koji se prenose u maternicu, a prikazuje se kao omjer kliničke trudnoće (CPR) ili živorođenosti, tj. porođaja (LBR) u odnosu na embrio transfer (ET). Hrvatski rezultati za 2015. godinu u skladu su s europskim prosjekom i s obzirom na okolnosti možemo biti vrlo zadovoljni“ izjavio je prof. dr. sc. Velimir Šimunić, predsjednik Nacionalnog povjerenstva za MPO pri Ministarstvu zdravstva.

prof. dr. sc. Velimir Šimunić

Prvi kongres na temu humane reprodukcije u Hrvatskoj se održao prije 22 godine. Otada su u Hrvatskoj gostovali mnogi svjetski stručnjaci i to zahvaljujući ugledu organizatora, prvenstveno Hrvatskog društva ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije, prof. dr. sc. Velimira Šimunića i prof. dr. sc. Dinke Pavičić Baldani.

Ove su godine organizatori posebnu pažnju posvetili očuvanju okoliša pa se Međunarodni brijunski kongres o humanoj reprodukciji može pohvaliti pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Gotovo svi materijali za kongres izrađeni su od obnovljivih materijala poput recikliranog papira, stakla i razgradivog platna, a cilj je u budućnosti organizirati i 1. Ekološki održivi medicinski kongres u Hrvatskoj koji bi imao certifikat ISO 20121.

Komentiraj