Oko 10 tisuća maškara u riječkoj 33. međunarodnoj karnevalskoj povorci

HINA/ Miljenko KLEPAC

Međunarodna karnevalska povorka održava se u nedjelju u središtu Rijeke 33. godinu za redom, a sudjeluje oko 10.000 sudionika u 110 karnevalskih skupina.

73 skupine nastupaju u povorci sa svojim alegorijskim kolima. Uz trasu povorke, od Rive Boduli, preko ULice Ivana Zajca, Ribarske ulice i Trga bana Jelačića, Korza, Trga 128. brigade HV, Adamićeve ulice i Jadranskog trga do Rive, okupilo se više desetaka tisuća gledatelja. Uz trasu je postavljeno šest pozornica s kojih popularni voditelji, glumci i drugi zabavljači vode gledatelje kroz program povorke.

Povorka je krenula u podne predvođena mažoretkinjama, Gradskom glazbom Trsat, karnevalskim meštrom Tonijem, ovogodišnjom kraljicom karnevala Sandrom Ložnik Videčak i Morčićima.

Uz većinu skupina iz Rijeke i njezinee šire okolice, u povorci sudjeluje 10 karnevalskih skupina iz drugih dijelova Hrvatske te gosti u 14 skupina iz inozemstva i to iz Italije, Slovenije, Crne Gore, Srbije i Makedonije.

Nakon završetka povorke, koju tradicionalno zatvaraju Halubajski zvončari, na Adamićevom gatu će se upriličiti suđenje Pustu i jedinstveno paljenje na moru. Karnevalske zabave time ne prestaju nego se nastavljaju dugo u noć u riječkim kafićima, klubovima i prostoru Ex porta Delta.

Promet vozilima u središtu Rijeke tijekom cijelog dana je zatvoren, kao i parkirališta u središtu i oko njega.

Izravan prijenos karnevala organiziraju Radio Rijeka i televizija Kanal Ri, čiji prijenos je putem interneta moguće pratiti u cijelom svijetu.

Komentiraj