FaH

OI RIO Petrović: Dobili smo Španjolce, a nismo igrali savršeno

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija velikom 72-70 (13-21, 19-17, 15-16, 25-16) pobjedom protiv europskog prvaka Španjolske otvorila je svoj nastup u skupini B na olimpijskom turniru u Rio de Janeiru.

Hrvatsku je do pobjede vodio Bojan Bogdanović sa 23 koša, Darko Planinić je dodao 11, a Krunoslav Simon 10, dok su kod Španjolske najbolji bili Pau Gasol sa 26 i Nikola Mirotić sa 19 poena.

U neizvjesnoj završnici ključni potez ipak je napravio Dario Šarić koji je u posljednjoj sekundi blokirao pokušaj Gasola pod samim obručem za izjednačenje.

Hrvatska će u 2. kolu igrati protiv Argentine u srijedu u 3.30 sati po hrvatskom vremenu.

U prvom dvoboju u ovoj skupini Litva je svladala domaćina Brazil sa 82-76.

Pobijedili smo aktualne europske prvake, olimpijske doprvake i momčad koja je dominirala Europom u posljednjih deset godina, a nismo čak odigrali neku savršenu utakmicu, kazao je nakon velike pobjede nad Španjolskom u 1. kolu Olimpijskog turnira u Riju izbornik hrvatskih košarkaša Aco Petrović.

“Ovo jest velika pobjeda koja će odjeknuti svijetom, ali se ipak osjećam nekako prazan. Dobili smo momčad koja ima osam sadašnjih i dva bivša NBA igrača, iako nismo bili raspoloženi u napadu, a radili smo i tolike pogreške. Dosad je hrvatska košarkaška reprezentacija u svijetu bila prepoznata kao odlična napadačka momčad, ali ova Hrvatska u Riju igra sjajnu obranu. Mi smo limitirali Španjolce na svega 70 poena i bili smo obrambeno na razini naših Igara ovog ljeta kada smo pobjeđivali Grčku i Italiju”, kazao je Petrović, koji je dodao kako će ipak trebati još dvije pobjede za četvrtfinale.

“Naš cilj su tri pobjede u skupini i ovo je tek početak, mada ćemo znati proslaviti ovu pobjedu. Slijedi nam Argentina, koja je sjajna reprezentacija i za koju će nam trebati ovakva igra kao protiv Španjolaca”, zaključio je Petrović.

“Igrali smo daleko od savršenog, ali smo zato svi dali 200 posto u ovoj utakmici. Vjerovalli smo u sebe i igrali kao momčad i to je razlog zašto smo slavili”, kazao je kapetan Roko Leni Ukić, koji je utakmicu završio s osam koševa.

Bojan Bogdanović je bio prvi strijelac Hrvatske sa 23 koša, ali nakon trijumfa nije bio nimalo euforičan.

“Ovo je velika pobjeda protiv ekipe koju nismo pobjeđivala i od koje smo dosad gubili uvjerljivo. Bili smo u velikom zaostatku, ali nismo odustajali, svi smo se borili koliko smo mogli i to se isplatilo. Odlučila je naša obrana i blokada Šarića na Gasolu u zaadnjoj sekundi. Sada ne želimo da nam se dogodi kao prethodnim generacijama, dobili smo velikog favorita, ali opet ćemo biti pod imperativom i pritiskom ako izgubimo sljedeću utakmicu. Argentina je sada najvažnija, ma koliko ova pobjeda nad Španjolcima bila ogromna”, kazao je Bogdanović.

Darija Šarića nije išlo tijekom cijele utakmice, postigao je svega pet poena, ali je njegova blokada na Pau Gasolu u zadnjoj sekundi će se sigurno dugo pamtiti.

“Vidio sam da lopta neće ići na Mirotića, nego na Gasola, pa sam skočio ranije i pogodio. Osjećaj je kao da sam zabio koš za pobjedu u zadnjoj sekundi. Mene nije išlo u napadu jer nisam dobro ušao u utakmicu, nisam imao ritma, no moje koševe su nadoknadili ostali. Borili smo se iako smo puno zaostajali, a to se može samo ako smo momčad koja vjeruje u sebe”.

Kruno Simon je utakmicu završio sa 10 poena, a u zadnjim minutama imao je možda i ključnu krađu lopte i polaganje.

“Ovo je stvarno pobjeda za uživanje jer smo dvaput bili u golemom rezultatskom minusu. Ključ svega je što prije zaboravimo ovaj trijumf prrotiv Španjolaca i posvetimo se sljedećim utakmicama”, kazao je Simon.

Komentiraj