Opozvana brazilska predsjednica Dilma Rousseff rekla je da je “tužna” što ne sudjeluje u svečanom otvaranju Olimpijskih igara u Rio de Janeiru u petak.

“Tužna sam što izravno ne sudjelujem. No pratit ću (događaj) bodreći Brazil”, napisala je čelnica s ljevice na Twitteru, nekoliko sati prije početka prvih Olimpijskih igara u Južnoj Americi na legendarnom stadionu Maracani.

Dilma Rousseff koja je privremeno opozvana dok se ne završi postupak njezine smjene u parlamentu, rekla je prošlog tjedna da neće sudjelovati na svečanom otvaranju jer ne želi “biti u drugom planu”.

Privremeni predsjednik Michel Temer, njezin bivši potpredsjednik koji se prometnuo u njezina neprijatelja, proglasit će OI otvorenim u kratkom govoru kako bi spriječio zviždanje na stadionu, u veoma napetom političkom ozračju u zemlji. Barem tri skupa protiv Temera predviđena su u petak.

“Zamisli da organiziraš neko slavlje, radiš na tome niz godina, pripremaš sve potrebno, rasvjetu, pozivaš medije. A na sam dan održavanja svečanosti netko dođe, zauzme tvoje mjesto, prisvoji si tu proslavu i kaže ti: ‘Možeš doći, ali ne možeš ući u glavni salon'”, negodovala je je prošlog tjedna Rousseff u razgovoru za čileanski list La Terceru.

Dilma Rousseff optužuje Michela Temera da ju je izdao i da u parlamentu priprema državni udar protiv nje. Ako je senatori krajem kolovoza ipak smijene, što predviđa većina analitičara, on će obnašati dužnost predsjednika do isteka mandata 31. prosinca 2018.

“U ovoj priči o igrama, ja sam Pepeljuga koja je pozvana na proslavu, ali mora ranije otići”, ocijenila je.

I bivši predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, politički mentor Rousseff, čija je vlada najzaslužnija da Rio dobije organizaciju igara, odbio je poziv za sudjelovanje na otvaranju, ne navodeći razlog svoje odluke.

Komentiraj