OI RIO Nakon plivačkog, pozelenio i bazen za vaterpolo

HINA/ Damir SENČAR

Samo 24 sata nakon što je ‘pozelenio’ plivački bazen na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, bojom ga je ‘popratio’ i bazen za vaterpolo. Organizatori su ostali posramljeni u utorak, kada su alge u vodi uzrokovale promjenu boje bazena – iz bistre plave do mutne zelene.

Fotografije snimljene u srijedu pokazale su kako susjedni bazen za vaterpolo poprima sličnu nijansu zelene boje. Nakon što je bazen u utorak pozelenio, stručnjaci suz upozorili na opasnost. “Voda ne bi smjela biti zelena. Odlično je što govore da je voda sigurna za skakače, ali nisam siguran što to znači. Sigurno postoji neka prijetnja ili rizik za sportaše”, rekao je Ralph Riley iz Pool Water Treatment Advisory Group (Pwtag).

Glasnogovornik Igara kazao je kako je plivački bazen pozeleio zbog velike vrućine i manjka vjetra. “Napravili smo sve kemijske testove”, poručio je Mario Andrada. Temperatura vode u bazenima na kojima se natječu skakači uobičajeno je toplija od one u bazenima za plivače, te je podložnija pojavi algi, prenosi Independent.

Komentiraj