HRVATSKI PREMIJER U SREDIŠTU SUKOBA UKRAJINE I RUSIJE 

UKRAJINSKI AMBASADOR OLEKSANDR LEVČENKO tvrdi da vrijeđanjem Hrvatske Rusija ruši mir u Ukrajini

U ponedjeljak poslijepodne Nacional je kontaktirao Oleksandra Levčenka, ukrajinskog ambasadora u Hrvatskoj, koji je iznio punu podršku hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću zbog svega što je izgovorio i učinio tijekom svog nedavnog posjeta Ukrajini. Levčenko je posebno pohvalio Plenkovića zbog inicijative da Hrvatska pomogne svojim iskustvima iz vremena mirne reintegracije istočnog dijela Hrvatske s konca 90-ih.

„Hrvatski primjer mirne reintegracije okupiranih dijelova njenog teritorija jedinstveni je pozitivni primjer u poslijeratnoj Europi. Jedinstven je po tomu što je uspio bez krvoprolića povratiti  teritorijalnu cjelovitost i integritet Hrvatske. Onaj koji ne želi koristiti takva iskustva i kritički govori o ideji da se podijele takva iskustva, zasigurno nije dobronamjeran. Kada Rusija govori tim jezikom i kritizira hrvatskog premijera, onda se to ne može shvatiti drugačije nego da Rusija zapravo zagovara propast reintegracije okupiranih dijelova Ukrajine. To je zapravo pravo lice današnje Rusije. Moskva želi desetljećima pregovarati bez da se pokaže ikakav napredak, jer joj očito odgovara tinjajući konflikt. Točno se zna koji su dijelovi ruskih vojnih formacija raspoređeni u okupiranim područjima Ukrajine i točno se zna što predviđa Sporazum iz Minska – on predviđa potpuno povlačenje svih stranih vojnih formacija iz Donbasa. A jedine strane trupe su upravo ruske. Zato me ne čudi nervozna reakcija ruske strane nakon hvale vrijedne inicijative hrvatskog premijera.

Više pročitajte u novom broju Nacionala, koji je od sad dostupan i digitalno na svim platformama, bilo kad i bilo gdje.

Komentiraj

PREKOSaša Zinaja i Pixsell
Podijeli objavu
Prethodni članakUBOJSTVO U SPLITU: 22-godišnja djevojka ranjena iz pištolja umrla u splitskoj bolnici
Sljedeći članakKubanska televizija prikazala urnu s Fidelovim pepelom
Berislav Jelinić je istraživački novinar sa više od dvadeset godina radnog iskustva u vodećim hrvatskim tiskanim i elektroničkim medijima. Diplomirani je kriminalist sa apsolviranim studijem novinarstva, te stečenim zvanjem EMBA nakon završene Cotrugli Business School. Radio je kao novinar i urednik u tjednicima Globus, Studio, Arena, Aktual, dnevnim novinama Jutarnji list, na OTV-u, te autorski surađivao na projektima emitiranim na HTV-u i TV Mreži, ali najveći dio profesionalnog angažmana aktivan je u Nacionalu. Početkom 2014. izdao je knjigu pod naslovom Zašto je ubijen Ivo Pukanić. Godinama je aktivan u nevladinom sektoru vezanom uz razvoj transparentnosti pravosuđa. Tijekom posljednjih pet godina aktivan je član Rotary kluba Zagreb Medvedgrad, gdje je odradio i jednogodišnji predsjednički mandat.