HINA/ Denis CERIÆ/ u

Ogulin domaćin 21. smotre izvornoga folklora Karlovačke županije”Igra kolo”

Ogulin će od 16. do 18. lipnja biti domaćin 21. smotre izvornoga folklora Karlovačke županije “Igra kolo” koja se tradicionalno održava u lipnju u Ogulinu već dva desetljeća , a poznata je i afirmirana manifestacija izvornoga narodnog folklornog stvaralaštva.

Manifestacija “Igra kolo” okuplja izvođače izvornoga folklora prije svega iz Karlovačke županije, ali i iz drugih krajeva Hrvatske uz prateće priredbe – otvorenje raznih izložaba, revije narodnih nošnja, promocije knjiga, kazališne predstave pučkih teatara, koncerte tradicijskih instrumenata te druge kulturne i turističke priredbe.

Organizator priredbe je Pučko otvoreno učilište Ogulin, suorganizator ZAKUD Karlovačke županije i KUD Klek, a pokrovitelji Karlovačka županija, grad Ogulin i Ministarstvo kulture.

Svake godine okupi se više od 1300 sudionika i nekoliko tisuća posjetitelja, a prvenstveno se njeguje i održava tradicija i izvornost Korduna, ozaljskoga kraja, Karlovačkoga pokuplja, šireg ogulinskog kraja te draganićkog kraja ali i drugoh  krajeva Hrvatske. Prigoda je to, podsjeća se u priopćenju organizatora, da se istaknu narodno ruho, narodni ples i pjesma, tradicijsko češljanje i drugi vidove tradicijske kulture.

Glavna događanja tijekom priredbe su svečano otvaranje i nastupi folklornih skupina, a posebno je važna svečana povorka središnjom, Frankopanskom ulicom grada Ogulina koju predvode Frankopanska garda Ogulin, Ogulinske mažoretkinje i Puhački orkestar grada Ogulina.

Nastupi društava održavaju se na Ljetnoj pozornici staroga Frankopanskog grada pod “budnim okom velebnog diva Kleka”. Ogulin, grad bogate povijesti, kolijevka hrvatskog alpinizma i planinarstva, rodni grad Ivane Brlić Mažuranić i Ilme de Murske, grad kontinentalnoga turizma i ovom manifestacijom čuva od zaborava hrvatsku tradicijsku kulturu i hrvatski identitet.

U manifestaciji sudjeluje čitav grad, a svijest o njezinoj kulturno-umjetničkoj važnosti ukorijenjena je u svim stanovnicima ovoga kraja.

Komentiraj