OGROMNA RAZARANJA Novi veliki ruski napad na ukrajinsku energetsku infrastrukturu

Autor:

Fire at the Trypilska power station, the largest of Kyiv's energy supply system, after Russia’s mass drone and missile attack early on 11 April 2024. The plant was hit in an onslaught of  Iranian-supplied  Shahed kamikaze drones,Image: 864010728, License: Rights-managed, Restrictions: ***
HANDOUT image or SOCIAL MEDIA IMAGE or FILMSTILL for EDITORIAL USE ONLY! * Please note: Fees charged by Profimedia are for the Profimedia's services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. Profimedia does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you (the user) expressly agree to indemnify and to hold Profimedia and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against Profimedia arising out of or connected in any way with publication of the material. Profimedia does not claim any copyright or license in the attached materials. Any downloading fees charged by Profimedia are for Profimedia's services only. * Handling Fee Only 
***, Model Release: no, Credit line: east2west news / WillWest News / Profimedia

east2west news/WillWest News/Profimedia

Ruske vojne snage izvele su u noći na subotu novi veliki napad na energetsku infrastrukturu u zapadnoj i južnoj Ukrajini, objavilo je ukrajinsko ministarstvo energetike.

“Oštećeni su objekti ukrajinskog operatera Ukrenerga u regijama Zaporižja na jugu zemlje i u Lavovu na njezinu zapadu”, izvijestilo je ministarstvo, dodavši da su u napadima ozlijeđena dvojica zaposlenika. Obojica su potom hospitalizirana u bolnici u Zaporižju.

Ministarstvo podsjeća da je ovo osmi veliki napad na ukrajinske elektrane u posljednja tri mjeseca, zbog čega je često dolazilo do nestanka električne energije. U objavi stoji da se ukrajinska elektroenergetska mreža čitavo vrijeme bori da izdrži ciljane ruske vojne udare.

Ukrajinske su vlasti objavile da je u velikom noćnom ruskom napadu u četvrtak znatno oštećena energetska infrastruktura, među kojima je i elektrana, pri čemu je ranjeno sedmero zaposlenika.

Volodimir Zelenski je rekao kako smatra da je u pojačanim ruskim napadima dosad uništena polovina energetskih kapaciteta Ukrajine.

On je u četvrtak pozvao da se “u svakoj školi i bolnici, što je prije moguće instaliraju solarne ploče i jedinice za pohranu energije”.

Generalni direktor operatera DTEK-a, Maksim Timčenko je upozorio da bi se Ukrajina, ne mobiliziraju li se njezini zapadni partneri, mogla “suočiti s ozbiljnom energetskom krizom ove zime”.

Stoga Kijev poziva Zapad da mu pomogne u obnovi elektroenergetske mreže, projektu koji zahtijeva znatna ulaganja te da Ukrajini osigura isporuku veće količine opreme za protuzračnu obranu koja je važna u suzbijanju ruskih bombardiranja.

S obzirom na to Washington je “donio tešku, ali nužnu odluku” da u ovome trenutku Ukrajini dade prednost u odnosu na ostale zemlje saveznice kada je posrijedi opskrba raketama koje se koriste za protuzračnu obranu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.