Ogroman rast cijena: Na hranu otpada čak četvrtina troškova prosječnog kućanstva

Nastavlja se rast inflacije i u listopadu – cijene su čak 13,2 posto više u odnosu na isti mjesec lani. Na godišnjoj razini i dalje najviše rastu cijene hrane i bezalkoholnih pića, i to 19,7%. Restorani i hoteli skuplji su 17,8 posto dok su stanovanje, voda i energenti u rujnu skuplji 16 posto u odnosu na listopad prošle godine.

Ubrzavanje inflacije u listopadu na 13,2 posto oborilo je novi rekord, donosi HRT.

Najviši je to rast otkako Državni zavod za statistiku objavljuje podatke o potrošačkim cijenama. Pogotovo je iznenadio rast cijena hrane od gotovo 20 posto. A upravo na hranu otpada čak četvrtina troškova prosječnog kućanstva.

“A tek se treba zapitati što to znači za one koji su ispod prosjeka, za sve one koji imaju medijalnu plaću i niže prema minimalnoj plaći ili na drugoj strani umirovljenike s prosječnom mirovinom i nižom. Njima je udio hrane u mjesečnoj potrošnji ne tih 26 posto nego on prelazi 40 pa čak i 50 posto tijekom mjeseca”, rekao je Krešimir Sever, Nezavisni hrvatski sindikati.

U ovoj će godini prosječna inflacija dosegnuti 10 posto, procjenjuju u HNB-u.

“HNB-ova je ocjena da se trenutno nalazimo na vrhuncu inflacijskog vala, te da bi se prema kraju godine, a pogotovo u 2023. godini ona mogla usporiti. Takva očekivanja proizlaze iz recentnog pojeftinjenja sirovina na svjetskom tržištu, a koje se očekuje i u mjesecima koje dolaze”, rekao je Marko Luketina, savjetnik u Direkciji za ekonomske analize HNB-a.

Isto tako očekuje se, kažu u HNB-u, postupna normalizacija dobavnih pravaca, čiji su poremećaji u posljednje vrijeme u znatnoj mjeri određivali dinamiku inflacije. U usporedbi s drugim članicama Europske unije, Hrvatska je oko sredine, a najpogođenije su Baltičke zemlje koje imaju inflaciju preko 20 posto. Inflacija bi bila i veća, kaže ministar gospodarstva, da Vlada nije s paketom pomogla građanima i poduzetnicima.

“Poznato je da smo na takav način ograničili rast troškova prije svega energenata, isto tko djelujemo kontinuirano, interveniramo u cijene goriva, i kada govorimo o inflaciji dogodine je ministarstvo financija predvidjelo da će doći do smirivanja stope inflacije i da će biti 5,7 posto”, rekao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Sadašnje mjere traju do 31. ožujka, i kako se datum bude bližio Vlada će kaže ministar ponovno sagledati situaciju i donositi odluke koje idu u korist građana i gospodarstva.

Komentiraj