OGRANIČENJE USELJAVANJA: Gornji dom švicarskog parlamenta podržao prijedlog zakona

Fah

Nastojanja Švicarske da ograniči useljavanje iz Europske unije bez sukoba s Bruxellesom u četvrtak su se približila cilju jer je gornji dom parlamenta podržao prijedlog da švicarski građani imaju prednost pri zapošljavanju umjesto da se uvode kvote za strane radnike.

Odluka je otprilike u skladu s prijedlogom zakona koji je donji dom parlamenta usvojio u rujnu, izbjegavši izravni sukob s Komisijom koja inzistira na poštivanju slobode kretanja ljudi, što je ključni uvjet za pristup Švicarske zajedničkom europskom tržištu.

Dva prijedloga zakona još treba uskladiti pred konačno glasovanje kasnije ovaj mjesec. Nijedan od njih ne predviđa propisivanje gornjih granica niti uvođenje kvota za useljenike što su Švicarci zatražili na referendumu 2014. godine. Rok za donošenje zakona je veljača 2017. godine.

Reakcija EU-a utjecat će i na pregovore o izlasku Velike Britanije iz EU-a.

“Europskoj komisiji važno je da nema diskriminacije između švicarskih i europskih građana”, kazala je glasnogovornica EK novinarima u Bruxellesu.

Ako Bruxelles zaključi da konačne mjere previše ograničavaju slobodu kretanja, mogao bi poništiti bilateralne sporazume koji olakšavaju trgovinu Švicarske s EU-om.

No diplomati to ne očekuju osim ako Švicarska formalno ne poništi sporazum o slobodi kretanja iz 2002. godine.

Član gornjeg doma parlamenta Peter Foehn, iz krajnje desne Švicarske narodne stranke, upozorio je u raspravi da je neto imigracija od 2007. porasla za više od 750.000 ljudi. “Kada pogledam malu Švicarsku, to je daleko previše.”

Švicarska ima gotovo 8,3 milijuna stanovnika, a gotovo četvrtina su stranci.

Zagovornici izmjena zakona ocjenjuju prijedlog kompromisom koji će ograničiti useljavanje ne kršeći istodobno pravila o slobodi kretanja i nadaju se da će biti prihvatljiv za EU.

Švicarska vlada ne isključuje mogućnost organizacije novog referenduma kako bi se građani izjasnili žele li tješnje veze s EU-om ili ograničavanje useljavanja.

Komentiraj