OGRANIČENA ULOGA: Papa imenovao izaslanika zbog pastoralnih potreba

FaH

Papa Franjo imenovao je u subotu varšavskog nadbiskupa Henryka Hosera svojim posebnim izaslanikom za Međugorje, mjesta navodnih Gospinih ukazanja, ali on neće imati doktrinalnu nego pastoralnu ulogu.

Kako je priopćio tiskovni ured Svete Stolice, nadbiskup Hoser neće se baviti istražnim radnjama i ulaziti u pitanja ukazanja, koja su u nadležnosti Kongregacije za nauk vjere, nego mu je cilj saznati kakve su pastoralne potrebe tisuća vjernika koji dolaze na hodoćašća u Međugorje.

Vatikanski glasnogovornik George Burke kazao je da je slanje posebnog izaslanika odraz Franjine brige prema hodočasnicima.

“Misija nije protiv nikoga, nego je za hodočasnike”, kazao je Burke.

Hoser bi svoje zaključke trebao Papi predati do ljeta.

Vatikansko doktrinalno istražno povjerenstvo o međugorskom fenomenu završilo je svoj rad prije nekoliko godina, ali Sveta Stolica njegove zaključke još nije objavila. Vatikan, međutim, ne može ignorirati da je Međugorje veliko okupljalište vjernika.

Papa Franjo u međuvremenu je nekoliko puta ironično govorio o “neprestanim ukazanjima” pa je tako prošli tjedan pred čelnicima redovničkih zajednica, ne spominjući izrijekom Međugorje, kazao da Gospa nije šefica pošte koja svaki dan šalje pisma vjernicima i govori im što da rade. “Moda Gospe superzvijezde, koja stavlja sebe u središte kao protagonisticu, nije katolička, prenijela je Ansa.

Komentiraj