Ognjen Kraus za Radio Nacional: “Mladi znaju malo o holokaustu. Ali, puno me više brine ona generacija koja sada odgaja tu djecu”

U petak se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, dan kad je Crvena Armija 1945. godine ušla u koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau.

Šest milijuna Židova stradalo je u holokaustu, od kojih 1,5 milijuna djece. U NDH je stradalo osamdeset posto židovske zajednice u Hrvatskoj. Dio ih je pobijen u Jasenovcu, oko 17 tisuća, a dio je transportiran u Auschwitz. U Izraelu danas živi najveći broj preživjelih iz holokausta na svijetu, više od 150 tisuća.

U emisiji ‘Na vrućem stolcu’ Radio Nacionala gostovao je Ognjen Kraus, dugogodišnji predsjednik Židovske općine Zagreb, poznati liječnik urolog i predsjednik Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj.

Kraus je rekao da mladi znaju malo o holokaustu u okolnostima nakon Drugog svjetskog rata. No, dodaje, više ga brine ona generacija koja sada odgaja tu djecu, ljudi u tridesetim i četrdesetim godinama. Oni su, kaže, učili da je NDH bilo ostvarenje hrvatskog sna.

Govoreći o donošenju Zakona kojim bi se zabranila upotreba ustaškog pozdrava i znakovlja u javnosti, odnosno izmjena Kaznenog zakona, koje još uvijek nije donesen, Kraus je naglasio da se moglo povisiti kazne. “Nešto se uspije napraviti kad se nekoga udari po džepu”, poručio je.

Državni vrh osuđuju sve totalitarne režime, ali i dalje nema kazni za postrojavanje crnokošuljaša, na primjer u Splitu, gdje Marko Skejo sa hitlerovskim brčićima, na obljetnicu IX. bojne HOS-a “Rafael Vitez Boban”. “Meni to isto nije jasno. Pitanje je radi li se o strahu od biračke baze, ili nešto drugo”, rekao je.

Preživjeli iz holokausta ga, kaže, oduševljavaju. “Taj pogledan na život, optimizam. Te žene su uvijek sređene, našminkane, nema ni traga PTSP-u. Imaju ogromnu želju za životom”, poručio je.

Hrvatska 1. ožujka preuzima jednogodišnje predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA) i organizirat će njegove dvije plenarne sjednice, u lipnju u Dubrovniku i u studenome u Zagrebu, na kojima se očekuje 400 ljudi. Tijelo je uspostavljeno 1998. na inicijativu tadašnjeg švedskog premijera Goerana Perssona s ciljem jačanja i promicanja obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu. Čini ga 35 država članica i deset država promatrača. Od 2005. s njima je u društvu i Hrvatska.

Predsjednikom koordinacije imenovan je Davor Božinović, a programa još nema. “Bio sam na dva sastanka, nakon kojih sam shvatio da sam tamo pozvan da budem fikus, ukras”, rekao je Kraus Zrinki Vrabec Mojzeš.

Cijelo gostovanje Ognjena Krausa pogledajte u nastavku:

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]