Bivši američki predsjednik Barack Obama u subotu je na Twitteru komentirao ultradesničarski marš u Charottesvilleu. Najmanje troje ljudi je poginulo, a više od 30 je ozlijeđeno. Automobil se zabio u gomilu protuprosvjednika, pri čemu je smrtno stradala 32-godišnja žena.

Obama je u seriji objava na Twitteru, između ostalog, citirao i Nelsona Mandelu. “Nitko se ne rađa s mržnjom prema drugome zbog njegove boje kože, njegovog porijekla ili vjere. Ljude se uči da mrze, a ako mogu naučiti mrziti, mogu naučiti i voljeti, jer ljubav je puno prirodnija stvar za čovjeka nego njezina suprotnost”, napisao je Obama.

Nekadašnji američki potpredsjednik Joe Biden, također je preko Twittera, poručio kako postoji samo jedna strana i da amerikanci moraju biti jači, odlučniji i ujedinjeniji nego ikada. “Rasizmu i mržnji ovdje nemaju mjesta”, dodao je.

S druge strane, aktualni američki predsjednik Donald Trump suočen je s val kritika jer se nije jasno odredio prema događajima u Charlottesvilleu. Trumpa kritiziraju i ljevica i desnica jer smatraju da je predugo čekao da se oglasi o nasilju, a kada je to učinio, nije izrijekom osudio pokret bjelačke supremacije.

Komentiraj