Oglasili prodaju doktorata i diplomskih, SC ne vidi problem

“Diplomski radovi, magistarski radovi, završni radovi, eseji, maturalni radovi, seminarski radovi, specijalistički radovi, doktorske disertacije, poslovni taskovi, powerpoint prezentacije, statistički radovi su neke od usluga koje imamo u ponudi”. To je dio oglasa s internetske stranice intelektualne-usluge.com, na koji je upozorio portal srednja.hr.

“Ne možemo jamčiti da će Vam naši radovi donijeti samo odlične ocjene, jer se radovi ocjenjuju vrlo subjektivno. Međutim, možemo jamčiti da su naši radovi pisani najvišim standardima pisanja zbog procesa pomoću tri neovisna izvora za dovršetak posla (odnosno, akademski pisac, urednik i revizor plagijatstva)”, stoji na naslovnici stranice.

Ponuditelj se, štoviše, hvali da će u kupljenome radu provjeriti i – plagijat. “Nakon što su naši pisci dovršili nacrt rada ili istraživanja koji ste naručili , isti se proslijeđuje našem uredniku za daljnju doradu i lekturu. Nakon što je završena revizija (odnosno uređenje i korektura rada), originalnost rada se konačno provjerava plagijat programom pomoću softvera turnitin. Naime u današnje digitalno vrijeme kada mentori koriste plagijat programe kao metodu provjere autentičnosti studentskih radnji, ne smije se ostaviti ni najmanjeg mjesta grešci. Ovaj sustav će također provjeriti bilo kakve pravopisne pogreške pomoću ETS tehnologije. Potrebno je imati na umu da je taj proces predviđen za sve usluge pisanja koje nudimo”, stoji na stranici.

Potaknut apsurdom da se za novac, javno, nudi usluga pisanja akademskih radova koje bi kupci potom predstavljali kao svoje vlastite, i na temelju njih dobivali akademske titule, portal srednja.hr istražio je što se krije iza adrese neutralne internetske stranice intelektualne-usluge.com. Otkrio je da Zoran Komljenović, vlasnik tvrtke Multi Internet Solutions, na društvenim mrežama oglašava tu stranicu. Istodobno, tvrtka Multi Internet Solutions oglasom objavljenim na mrežnim stranicama zagrebačkog Studentskog servisa traži studente za “pomoć pri pisanju elektroničkih publikacija i radova i lektoriranje”.

“Nakon toga smo sanacijskom upravitelju Studentskog centra Mirku Bošnjaku poslali pisani upit. Zanimalo nas je znaju li, uopće, ljudi iz Student servisa da tvrtka prodaje usluge pisanja radova umjesto studenata, što se etičkim kodeksima pri visokim učilištima smatra znanstvenim nepoštenjem i nečasnim radnjama. Pitali smo ga i hoće li, sada kad smo ga upoznali s detaljima tvrtke čiji oglas objavljuju, izbrisati spomenuti oglas za posao. Osim toga, upitali smo i kakvu to poruku šalje studentima”, objavila je srednja.hr.

Sanacijski upravitelj Studentskog centra odgovorio je jednom rečenicom: “Vrsta posla koju je Naručitelj posla naveo u oglasu je sukladna registriranim djelatnostima”.

Komentiraj