EPA/PATRICK SEEGER

OFENZIVA U SIRIJI Ankara ne želi “lekcije” iz Pariza

Turski ministar vanjskih poslova okomio se u četvrtak na upozorenje koje je francuski predsjednik uputio na temu turske ofenzive u Siriji, ustvrdivši da Francuska “ne treba podučavati” Tursku.

“Ni Francuska niti bilo koja druga zemlja ne može davati lekcije Turskoj. Vrlo dobro znaju što je cilj te operacije”, kazao je Mevlut Cavusoglu, odgovarajući na pitanja novinara u Ankari.

Turska je 20. siječnja pokrenula operaciju “Maslinova grančica” u kantonu Afrin, na sjeverozapadu Sirije, kako bi odande izbacila kurdsku miliciju Postrojbi za zaštitu naroda (YPG), koju Ankara smatra “terorističkom” ali je saveznica SAD-a.

Usprkos pozivima na suzdržanost, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio je u utorak da se ofenziva neće zaustaviti “prije uklanjanja terorističke prijetnje” na turskoj granici, aludirajući na YPG koji nadzire brojne teritorije na sjeveru Sirije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je Tursku na eventualnu namjeru “invazije” Sirije.

“Ako se pokaže da ta operacija kreće drugim pravcem od akcije za borbu protiv potencijalnih terorista koji prijete turskoj granici te da je to operacija invazija, u tom nam trenutku ta operacija predstavlja realan problem”, upozorio je Macron, citiran u članku on line francuskog dnevnika Le Figaro u srijedu.

Komentiraj