OFENZIVA: Sirijska vojska uz potporu Rusije i Irana napreduje prema turskoj granici

GettyImages

– Sirijska vojska napreduje prema turskoj granici u ponedjeljak u velikoj ofenzivi uz potporu Rusije i Irana, koja, kako kažu pobunjenici, sada ugrožava budućnost gotovo petogodišnje pobune protiv predsjednika Bašara al-Asada.

Milicije koje podupire Iran odigrale su ključnu ulogu na terenu dok su ruski zrakoplovi pojačali zračne udare, što je omogućilo vojsci povratak na strateško sjeverno područje prvi put u više od dvije godine.

“Ne samo da gubimo teritorij nego je naše cijelo postojanje sada ugroženo”, rekao je Abdul Rahim al-Najdavi iz pobunjeničke skupine Liva al-Tavhid.
“Oni napreduju i mi se povlačimo jer smo suočeni s žestokim zračnim udarima i moramo smanjiti naše gubitke na najmanju moguću mjeru”, kazao je.
Sirijska vojska i njezini saveznici su gotovo pet kilometara od grada Tal Rafaata, koji je pod kontrolom pobunjenika, što znači da su na oko 25 kilometara od turske granice, rekli su pobunjenici i očevici.
Napad na grad Alep na sjeveru zemlje natjerao je desetke tisuća stanovnika u bijeg prema Turskoj, a u posljednja dva dana pojačalo se rusko bombardiranje područja sjeverozapadno od Alepa.  Damask želi vratiti punu kontrolu nad Alepom.

Komentiraj