Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u ponedjeljak je kritizirala ruske parlamentarne izbore za koje tvrdi da su obilježeni kršenjem temeljnih prava te nedostatkom političkih alternativa.

Politički saveznici ruskog predsjednika Vladimira Putina uvjerljivo su pobijedili na izborima, pokazuju u ponedjeljak gotovo potpuni rezultati, čime je Putinu oslobođen put da se za 18 mjeseci četvrti put kandidira za predsjednika države.

Ilkka Kanerva, finski parlamentarac i posebni koordinator OESS-a za izbore, rekao je na novinskoj konferenciji kako su promatrači zabilježili neka poboljšanja, uključujući veću transparentnost u administraciji izbora, no da je sveukupna slika puna problema.

“Zakonska ograničenja temeljnih prava i dalje su problem. Ako Rusija želi ispuniti svoje demokratske obaveze, potrebno je više prostora za rasprave i civilni angažman”, rekao je Kanerva.

“Ograničavanje temeljnih sloboda i političkih prava, snažna kontrola medija i čvrst stisak nad civilnim društvom negativni su utjecaji na izborno ozračje”, istaknuo je finski parlamentarac.

Dodao je kako slobodniji proces registracije stranaka tek treba rezultirati “vidljivim političkim alternativama”.

Komentiraj