Odzvonilo je privatnim plažama! Ministarstvo mora mijenja sporne stavke iz novog Zakona

Autor:

15.09.2022., Brodarica -Najava zahladjenja i kraj ljeta koncesionarima je signal za uklanjanje suncobrana, lezaljki i ostalih ljetnih rekvizita. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

U zadnje vrijeme možemo vidjeti kako plaže postaju privatne. No, borba malih ljudi ipak je urodila plodom jer Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture mijenja sporne stavke novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Kako piše Slobodna, vijest još nije službeno objavljena no iz Splitsko-dalmatinske županije potvrdili su da će u nacrtu biti važnih promjena. Ključna promjena je da budućim koncesionarima neće, ni pod kakvim uvjetima, biti moguće ograditi plaže niti će smjeti do njih naplaćivati pristup.

Iz Županije su rekli kako je župan Blaženko Boban uputio konstruktivne prijedloge i komentare, koji su u većem dijelu uvaženi u ovom nacrtu.

Posebno se to odnosi na do sada često spominjani članak 11., opća upotreba pomorskog dobra i njezino isključenje, tako da se primijeni pozitivan model upravljanja koji provodi Splitsko-dalmatinska županija, putem svog pravilnika, ali i kroz odluke i ugovore o davanju koncesija na pomorskom dobru u kojima je jasno navedeno da se pomorsko dobro ne smije ograditi niti naplaćivati pristup, piše Slobodna.

‘Splitsko-dalmatinska županija već godinama prednjači u zaštiti pomorskog dobra’

“Podsjećamo kako je Splitsko-dalmatinska županija već pokrenula projekt ‘Pomorsko je dobro‘, koji predstavlja najveću razinu transparentnosti i učinkovitosti upravljanja pomorskim dobrom. Naš model upravljanja pomorskim dobrom prepoznat je od strane struke i javnosti jer nam je osnovna nit vodilja javni interes, interes građana, kao i uvođenje i održavanje reda nad našim važnim prirodnim resursom. Splitsko-dalmatinska županija vodi aktivnu politiku, usuglašavajući se s udrugama građana, uvažavajući one prijedloge koji su na korist čitave društvene zajednice”, objasnili su iz Županije.

Do jučer se tvrdilo kako se nema što popuštati jer da ovdje nije riječ o privatizaciji plaža, nego o kvalitetnijem uređenju pitanja korištenja pomorskog dobra.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.