Odvjetnik upozorio Butkovića da mu je uprava HP-a otkazala punomoć nakon što je dobio spor

Mladen Dragičević poslao je pismo ministru Butkoviću u kojem upozorava na bizaran potez čelnih ljudi Hrvatske pošte

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković prošlog tjedna pismeno je obaviješten o iznimno neobičnom poslovnom potezu vodstva Hrvatske pošte u najmanje pet milijuna kuna vrijednom sporu koji se vodi oko nekretnine u samom centru Zagreba. Radi se o parkiralištu i prilaznoj cesti HP-ovoj poslovnoj zgradi u Branimirovoj ulici, oko čijeg se vlasništva već deset godina vodi spor – i kada je revizijom Vrhovnog suda napokon nastupio povoljan razvoj događaja za ovu državnu tvrtku, ona je otkazala punomoć svojim odvjetnicima. Osim Butkovića, ova informacija upućena je Nadzornom odboru Hrvatske pošte i svim članovima Uprave.

Predmet spora jest zemljište koje Pošta koristi već šezdesetak godina, još otkako se njena zgrada nalazi u Branimirovoj, no službeno je upisano kao javno dobro i prometnica. Odvjetničko društvo ‘’Dragičević i partneri’’ 2010. godine pokrenulo je postupak kojim bi ono pripalo državnoj tvrtki na temelju dosjelosti, odnosno višedesetljetnog neprekidnog korištenja, ali već tada u HP-u su u najmanju ruku oklijevali s dostavom podataka o tome i obrazložili tvrdnjom da se radi o ‘’notornoj činjenici koju ne treba dokazivati’’. Trgovački sud u Zagrebu stoga je već na prvom ročištu odbio sve dokazne prijedloge i zaključio glavnu raspravu te odbio tužbeni zahtjev, a žalbu odvjetnika HP-a Visoki trgovački sud odbija te potvrđuje prvostupanjsku odluku. Ipak, odvjetnik Mladen Dragičević je u ime Hrvatske pošte protiv te odluke uložio reviziju koju je Vrhovni sud nedavno usvojio, ukinuvši odluke i vrativši predmet prvostupanjskom sudu na ponovni postupak. Tada je nastavljeno spomenuto krajnje neobično ponašanje dijela vodstva ove državne tvrtke, na koje je odvjetnik Mladen Dragičević upozorio ministra Olega Butkovića.

On odluku HP-a o otkazivanju punomoći opisuje kao ‘’nelogičnu i sasvim sigurno poslovno neopravdanu’’ i traži da se utvrdi na čiji prijedlog je ona donesena. Upozorava i da je nakon uspjeha na Vrhovnom sudu zatražio dostavu dokaza koji će potkrijepiti stav o dosjelosti, na što je ponovno odbijen te smatra da bi se iz toga moglo zaključiti da nekome uz HP-u smeta uspjeh u sporu oko ovog zemljišta. Također, upozorava da je punomoć njegovoj tvrtki otkazana nakon što je najavljen i sastavljen podnesak za skoro ročište, a u ne odviše pozitivnom kontekstu spominje se izvršna direktorica Hrvatske pošte Danijela Aničić koja navodno donosi samostalne odluke u ovim sporovima suprotno Zakonu o trgovačkim društvima. ‘’Htjeli bismo podsjetiti kako HP d.d. nije društvo u privatnom vlasništvu, niti je vlasnikom iste izvršna direktorica za pravne poslove’’, stoji u Dragičevićevu dopisu Butkoviću i kompletnom vodstvu ove tvrtke.

Nacional posjeduje interni dokument koji otkriva da je Hrvatska pošta u ovoj i u protekle tri godine na odvjetničke usluge potrošila više od 11 milijuna kuna, od čega su gotovo dvije trećine (preko 7 milijuna kuna) isplaćene ‘Odvjetničkom društvu Benko i partneri d.o.o.’. Na drugom mjestu s iznosom od 1,3 milijuna kuna je društvo ‘Galetović i Galetović’, treći po iznosu prihoda je ured odvjetnika Vladimira Terešaka s ukupno nešto manje od 800 tisuća kuna, dok je ured Mladena Dragičevića uprihodio malo manje od pola milijuna kuna, s posljednjom isplatom koja datira u 2018. godinu.

Komentiraj