Odvjetnik Mirko Batarelo u kritičnom stanju nakon pada s ljestava

Kontroverzni zagrebački odvjetnik Mirko Batarelo već dulje od mjesec dana iznimno je lošeg, pa i kritičnog zdravstvenog stanja nakon bizarne nezgode: pao je s ljestava dok je pokušavao promijeniti žarulju i pritom zadobio teške ozljede glave i kralježnice. Nakon kraćeg bolničkog liječenja Batarelo se samoinicijativno vratio na kućnu njegu, no stanje mu se ubrzo dramatično pogoršalo te je ponovno primljen u bolnicu, gdje mu se liječnici već dulje bore za život.

U pravosudnim kuloarima tijekom protekloga tjedna širile su se glasine prema kojima je ovaj odvjetnik bio meta napada i brutalnog premlaćivanja, no informacije Nacionala to opovrgavaju. „Ne, radi se naprosto o nezgodi i gotovo nevjerojatnom spletu okolnosti“, rekao je sugovornik koji vrlo dobro poznaje odvjetnika Batarela.

Mirko Batarelo u javnosti je poznat kao jedan od aktera velikog pravosudnog skandala iz 2003. godine, kada je tadašnji županijski državni odvjetnik u Zagrebu Krunoslav Canjuga suspendiran u sklopu istrage o korupciji koja je obuhvaćala niz pravosudnih dužnosnika iz različitih dijelova države. Istražitelji su presreli komunikaciju između Canjuge i Batarela u kojoj se spominjala namjera potkupljivanja povoljnim aranžmanom u Autokući Zubak u zamjenu za blažu kvalifikaciju njegovom klijentu, a to je bio samo dio optužbi jer su, kako je Nacional tada objavio, istražitelji upravo Batarela označili kao osobu koja „ima podzemne kombinacije s istražnim sucima i tužiteljima“. Tada se spominjao i slučaj u kojemu je taj odvjetnik zastupao Pavu Zubaka, vlasnika Autokuće Zubak protiv kojega je policija podnijela kaznenu prijavu zbog 800 tisuća njemačkih maraka opljačkanih iz budžeta MUP-a. Batarelo je navodno jednim pozivom u DORH ishodio odbačaj prijave.

Povezivalo ga se s tadašnjim glavnim državnim odvjetnikom Radovanom Ortynskim, a nakon njegove smjene najintenzivnije veze održavao je upravo s kasnije smijenjenim županijskim državnim odvjetnikom Krunoslavom Canjugom. Bivši profesionalni carinik i bivši aktivist samoborskog HDZ-a razvio je početkom dvijetisućitih brojne i značajne veze u policijskim, poreznim, carinskim i državnoodvjetničkim krugovima. Po pisanju Nacionala iz tog doba, MUP je tada otkrio njegove „reketarske modele“ i golemi utjecaj na različite strukture, a upravo on je bio i glavni uzrok razdora između tadašnjeg ministra Šime Lučina i glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog, i to kada je Ortynski obezvrijedio policijsku prijavu zbog porezne utaje od dvadesetak milijuna kuna protiv 19 klijenata koje je, među ostalima, zastupao upravo Batarelo te zabranio daljnji rad na tom predmetu. Ortynski se tada ispričao i krivnju svalio na svoju zamjenicu Dunju Pavliček Patak pa je ona podnijela ostavku, da bi na njeno mjesto došao Krunoslav Canjuga.

U ljeto 2003. godine procurili su transkripti prisluškivanja koje je policija provodila istražujući liječnika Asima Kurjaka, nakon kojih je pokrenuta istraga protiv Batarela i Canjuge, no predmet je neslavno propao. Među njegovim viđenijim klijentima bili su i bivši ministar turizma Ivan Herak, tajkun Miroslav Kutle, osumnjičeni narkodiler Saša Vukadin i razni drugi. U medijima iz toga doba, poput Jutarnjeg lista, otvoreno se spominjalo da se po hodnicima Palače pravde u Zagrebu hvalio kako će upravo on kadrovirati u tužiteljstvu, a pisalo se i o neobičnoj provali u njegov ured u Gajevoj ulici. Otprilike u to doba Nacional je objavio i stenogram telefonskog razgovora Batarela s ustavnim sucem Ivanom Mrkonjićem, u kojem sudac odvjetniku detaljno objašnjava što se točno zbiva s ocjenom ustavnosti Zakona o zdravstvu. Sudac Mrkonjić nije trpio nikakve konzekvence. Nekoliko godina kasnije ispred obiteljske kuće Mirka Batarela u Samoboru izgorjela su dva automobila, BMW X5 i Golf „petica“, koje su koristile njegova supruga i kći. To se dogodilo samo nekoliko sati prije početka sudske rasprave u aferi oko spomenute porezne utaje, gdje Batarelo više nije zastupao nikoga od ukupno 19 optuženika, a pisanje o namjerno izazvanom požaru on je oštro demantirao tvrdeći da je vatra izbila zbog neispravnih električnih instalacija BMW-a, nakon čega se proširila i na susjedni parkirani automobil. Njegove tvrdnje potkrijepila su vještačenja i policijski zapisnici.

Prije dvije godine njegovo ime spominjalo se u kontekstu paleža automobila sutkinje Općinskog suda u Novom Zagrebu Mirele Crnjak. Ona je protiv njega podnosila prijave koje su redovito odbacivane, navodno jer nije pronađeno ništa čvršće od Batarelova prethodnog nametljivog ponašanja. Tadašnji glavni državni odvjetnik najavio je da će internim postupkom nastojati provjeriti zašto su prijave odbacivane, no rezultat postupka do danas nije poznat.

Ipak, u jednom od sporova koje je Mirela Crnjak inicirala protiv Batarela trebalo je prošloga tjedna započeti suđenje na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Batarelo se nije pojavio, kao ni njegov odvjetnik, a nije dostavljena ni zdravstvena dokumentacija o razlozima Batarelova izostanka.

Komentiraj